Първанов аргументира решението си да не участва в предизборната кампания с думите, че на държавен глава не приляга да бъде евродепутат или народен представител.

Първанов посочи, че от АБВ провеждат допитване, свързано с възраждане на държавността, а досега са получили 47 000 отговора.

С най-висока подкрепа са въпросите и предложения, свързани с регулирането на финансирането на политическите партии и позициите за активна географска политика.

След това – реформа в съдебна система и идеята за независима агенция за борба с корупцията.

На следващо място са смесената избирателна система и идеята за референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство – установяване на президентска република.

Първанов коментира още, че за предстоящите избори няма да позволят компроматни игри, каквито са се случили на мнозина от представителите на АБВ по време на евроизборите.

Попитан, дали има съвпадение за желанията на електората за „твърда ръка” и еднолично управление в идеята на АБВ, Първанов заяви, че не става дума за твърда ръка в смисъл на силово управление.

Твърдата ръка може да бъде свързана със слаб ум, с недостатъчно висока управленска и професионална подготвеността, а става дума за ясна отговорност в страната.

Първанов допълни, че трябва да е ясно кой за какво отговаря. Според него, точно това е смисълът за тяхното предложение за промяна на държавното устройство и за въвеждането на президентска република.

Георги Първанов посочи, че е участвал в много избори и му е много обидно, когато от самото начало се сведе изборната кампания до поставянето на измерими цели като брой депутати, проценти.

В тази връзка той коментира и една от идеите си още докато е бил президент – да има пълна прозрачност на връзките на социологическите агенции с партиите, особено по време на предизборните кампании.

Не ме интересува как те работят за различни фирми, за бизнес структури, но не може да не е ясно чии поръчки изпълняват”, каза още Георги Първанов.