Правителството на Гърция има проевропейски, а не антиевропейски позиции. Преди изборите медиите в различни страни ни представяха като групировка от популисти, сравняваха ни с партиите на Марин льо Пен във Франция и Найджъл Фараж във Великобритания. Това е абсолютно невярно, заяви Варуфакис, цитиран от ТАСС и БТА.

Той подчерта, че да се критикуват различни аспекти на курса на Европейския съюз не означава да си антиевропеец. Самата най-нова история ни учи, че това е наше задължение - да се критикува това, което не сработва в механизма на ЕС, каза той.

На Гърция бе наложена програма, основаваща се на някои идеологически принципи. Програма, която поражда унижаване на хора, отчаяние, глад и лишаване от блага. На нас обаче ни е добре известно още от трийсетте години, че подобна смесица, съчетана с масова безработица, довежда именно до нацизъм. Такава тенденция съществува и в съвременна Гърция, където третата партия по брой на получените на изборите гласове открито заявява привързаността си към идеите на нацизма. Подобно на това, което се случи в Германия по времето на Ваймарската република, центристките сили в Гърция претърпяха поражение. Партията ПАСОК рухна. Партията Нова демокрация се дискредитира, подчерта Варуфакис.

Във връзка с това аз открито заявих на своите колеги от Еврогрупата, че неуспехът на сегашните власти в Гърция ще бъде от полза преди всичко на крайнодесните. Надали такава ситуация ще може да се смята за успех на Европа, каза Варуфакис.

Междувременно БТА съобщи, че премиерът Алексис Ципрас ще посети Москва на 8 април.