"Смятам, че е от стратегически интерес да се включим във формулата на мир на президента Зеленски и да навлезем в конкретика. Това беше един исторически ден, защото България ясно заяви своята принадлежност към европейското и евроатлантическото семейство, подчерта външният министър Мария Габриел пред медиите в парламента.

По формулата за мир работят 26 посланици, редно е и България да се включи, коментира вицепремиерът. Габриел обаче заяви, че не знае кога ще имаме посланик в Украйна. Външният министър се надява това да се случи възможно най-скоро, информира БТА.

Според нея е много важно, че на срещата са били обсъдени възможностите за следвоенното възстановяване на Украйна.

"Беше изразено желание с нашите IT компании да се работи. Беше изразено желание да посрещаме заедно предизвикателствата, свързани с областта на земеделието. Че продоволствената сигурност е голямо глобално предизвикателство. За мен тази среща беше един исторически ден, защото по своему България ясно заяви своята принадлежност към европейското и евроатлантическото семейство", каза Габриел за разговора с украинския президент.

"Посещението на президента Володимир Зеленски е знаково, защото то отива далеч отвъд двустранните отношения с Украйна. То означава, че всички, които сме в евроатлантическото пространство, отговаряме заедно на предизвикателствата, подкрепяме се, изразяваме солидарността си с конкретни действия", каза Габриел. Тя отбеляза, че за нея е било изключително важно, че страната ни отново е изразила тази подкрепа. Видяхме благодарността на президента Зеленски по отношение на бежанците, на децата, на жените, които намериха подслон в европейските държави, сред които и България", добави вицепремиерът.

Тя на свой ред след премиера и военния министър гарантира, че страната ни дава помощ, без това да е в ущърб на нашата боеспособност. "Присъствах на срещата и съм видяла списъка. Трябва ясно да кажем, че от страна на Украйна получихме желание и споделени нужди, но трябва да разчитаме на своя министър на отбраната и на Министерския съвет за това, което ще бъде предоставено", каза Габриел.

Тя посочи, че няма никакъв натиск в правителството и работи в унисон с премиера Николай Денков. Вицепремиерът призова за продължаване на диалога между първите две политически сили. "Лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче зависи от лидерите", коментира тя.

"Ние винаги с удоволствие присъстваме с министър-председателя на тези срещи. Истината е, че този диалог трябва да продължи. Две парламентарни групи са подкрепили съставянето на това правителство. От две парламентарни групи зависи то да бъде стабилно, работещо и да показва резултати. Така че всички пречки, които биха могли да бъдат изведени на преден план, за да не се случи, ние - всеки един от нас трябва да положи усилия да не се случват", обобщи Мария Габриел.