"На Украйна няма да й бъде предадено нищо, което би застрашило сигурността на България", увери премиерът Николай Денков в кулоарите на парламента, преди участието му в парламентарния контрол.

"Обсъждали сме само възможности, при които България е защитена", добави той. 

Същевременно военният министър Тодор Тагарев обясни, че украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с нужното на украинската армия въоръжение при визитата си в България вчера и в него има всичко без летателни средства.

Денков уточни и какъв е бил конкретният повод за идването на украинския президент у нас.

"Визитата на Зеленски бе свързана с кандидатурата на Украйна в НАТО. Той търси подкрепа. Това ще стане в подходящия момент. Ясно е, че това не може да стане сега", коментира Денков.

На въпрос, ако се наложи смяна на системата за ПВО означава ли, че ще търсим от съюзнически държави по-нови технологии, той каза: "Има такива възможности".

"Бих казал, че България може би е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство. Всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години, както стана със самолетите", коментира премиерът.

"Украинската делегация се интересува най-вече от бързите решения. След тази визита всеки трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот. Дали е патриот този, който защитава родината си и границите си, или патриот би бил този, който казва "Елате, вземете ни територия", каза Денков.

Всичко, което се подготвя за предоставяне като втори и трети пакет военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България, успокои той впоследствие и депутатите.

"Първо се прави преглед на необходимостите за боеспособността на българската армия, каква част от мунициите са с изтичащ срок на годност, така че да няма нужда да заплащаме за утилизирането на тези боеприпаси и те да бъдат изпратени преди да изчете техния срок на годност, каза министър-председателят, цитиран от БТА.

"Колкото до внушенията за изпращане на батальони, многократно беше казано, че не е обсъждано, не се обсъжда и не се предвижда да се обсъжда изпращането на каквато и да било жива сила, свързана с военните действия в Украйна, включително не става дума за лекари и за медицински сестри", повтори за пореден път Денков, вече по време на блиц контрола. Той поясни, че става дума за обучение на украински лекари и медицински сестри в България, като част от нашата помощ за Украйна.

В кулоарите по-рано Денков уточни, че въпреки че Зеленски не е отишъл в парламента, той се е видял с ръководствата на парламентарните групи.

Тези срещи бяха осъществени в Националния исторически музей, стана ясно от снимките, разпространени от партийните пресцентрове. А със Зеленски се видяха Бойко Борисов, Кирил Петков, други депутати от ПП-ДБ, лидерите на парламентарните групи на ДПС и ИТН, както и депутатите Делян Пеевски, Явор Божанков и други. На срещата не присъстваха само от БСП и "Възраждане".

А преди Денков в кулоарите Бойко Борисов обясни защо Зеленски не дошъл в пленарната зала - заради опасение от бойкот и подобни ексцесии от страна на "Възраждане".