Мария Габриел се срещна с министъра на инвестициите на Кралство Саудитска Арабия инж. Халид Ал Фалих в рамките на двудневното си посещение в Рияд.

Инвестиции, иновации, свързаност, култура, търговия, туризъм - тези теми са били акцент на срещата на външната министърка с Халид Ал Фалих, съобщи самата тя в профила си във Фейсбук. Двамата са обсъдили как България да се превърне в иновационен хъб и атрактивна инвестиционна дестинация в областта на енергетиката, транспорта, дигиталната инфраструктура, зелените технологии.

"Поздравих за спечеленото от Рияд домакинство на световното изложение Expo 2030 и споделих за ключова в работата ми инициатива - "Бранд България". Това са инициативи, даващи възможност на страните ни да споделят визията за бъдещето. Благодаря за готовността за обмен на бизнес делегации, които да идентифицират стратегически области за сътрудничество от взаимен интерес", коментира Габриел. Тя е отправила и официална покана към министъра и неговия екип да посети нашата страна.

Преди това българският външен министър се срещна с председателя на Консултативния съвет (Шура) на Кралството шейх Абдула бин Мохамед аш Шейх. "България и Кралство Саудитска Арабия традиционно имат добри отношения. Важен за надграждане на тези отношения е парламентарният диалог", написа във Фейсбук вицепремиерът.

Мария Габриел с председателя на Консултативния съвет на Кралството

Снимка: БТА

Мария Габриел е информирала домакина, че от българска страна има парламентарна група за приятелство между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято работа допълнително ще допринесе за разширяване на партньорството.

На срещата шейх Абдула бин Мохамед аш Шейх е представил Консултативния съвет на Кралство Саудитска Арабия. "Подчертахме и желанието за засилено икономическо сътрудничество на страните ни и общи инициативи в сферата на новите технологии, иновациите и културата. Благодаря за ползотворната дискусия", отбелязва още Мария Габриел.

В рамките на посещението на вицепремиера в Рияд са предвидени срещи още и с принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия и с принц Абдулазис бин Салман Ал Сауд, министър на енергетиката.

Снимка: Фейсбук, профил на вицепремиера и външен министър Мария Габриел

На срещите ще се дискутират възможностите за разширяване на двустранното партньорство в редица сфери, сред които енергетика, икономика, инвестиции, образование и наука, култура, иновации.

В Рияд Мария Габриел ще проведе и среща с представители на българската общност.