Тя е депозирана днес около 12.30 часа в парламента, съобщи депутатът от БСП Кирил Добрев, който председателства временната анкетна комисия за проучване на дейността на комисията за конфликт на интереси по времето на Златанов.

Скандалът гръмна в средата на юли, когато прокуратурата показа извадки от неговото тефтерче, от които се разбра, че той е записвал инструкции срещу кого да се засили натискът на комисията и срещу кого да се забави.

В бележника има инициали на даващите инструкции (Б.Б., Ц.Ц., И.Ф.), което предизвика сериозни съмнения, че става дума за бившия премиер Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и бившата вече депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова. Тя отрече да се разпознава, но подаде оставка като народен избраник и член на ръководството на партията.

Народното събрание трябва да вземе възможно най-бързо решение за избиране на председател на Комисията за конфликт на интереси, заяви един от членовете й - Сабрие Сапунджиева на днешното заседание. 

Когато нашият председател беше отстранен, нашата работа беше блокирана. Ако трябваше аз да взимам решения, щях да уволня главния секретар. Той не е изпълнявал своите задължения. Главният секретар организира работата на администрацията и ако е имало такива нарушения, може би е редно комисията да изслуша и него”, добави тя.  

По-рано Кирил Добрев коментира пред bTV, че Филип Златанов ще бъде предаден на собствената си комисия.

Сигналът за Росен Плевнелиев (отбелязан в тефтерчето - б.р.) е изтрит от регистъра на комисията. Преписката е намерена в чекмеджето на Златанов, за да няма достъп никой до нея”, разказа депутатът от левицата.

По думите му чрез комисията от ГЕРБ са решавали вътрешно-партийните си проблеми. Според него прави впечатление, че тези, които са се подчинявали на управляващите, са били „пожалени”. Срещу името на бившия образователен министър Сергей Игнатов например пише „уволнението му стига”, даде пример Добрев.

Той допълни, че особен интерес в комисията на Златанов имало към кметове преди местни избори, както и към съдебната система.

По разбирането на Цветан Цветанов Ц.Ц. И.Ф. и Б.Б. са си организирана престъпна група”, каза иронично Добрев и добави, че е изискал справка колко пъти Златанов е посещавал Фидосова.