"Във всички сфери предлагам конкретни проекти с конкретни срокове. Факт е, че София се промени през последните години. Убедена съм, че хората искат това да се случва още по-бързо. Разбира се, съм си извадила поука и от пропуските, за да мога да предложа решение на проблемите". Това заяви кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия.

"Качествена е промяната, която имаме за града със строителството на метрото. То променя града и дава ново качество на живот, не само защото е най-удобният транспорт, а защото е най-екологичният и променя цялата среда. Качествена е и промяната, която ще донесе довеждащият транспорт. Качествена е и промяната, която заложихме и за развитието на едно от най-тежките общински дружества - "Топлофикация"-София. С промяна в закона ще може да се купува газ на по-ниски цени, на по-добри условия, което да доведе до намаляване на цените", каза още тя.

"Не очаквах в тази кампания, че лъжата ще измести разговора за София. От началото се тиражира лъжата за обществени поръчки, които ще приключат преди изборите. Нито една няма да приключи преди изборите и който и да е следващия кмет, има пълната власт да решава", обясни Фандъкова. Тя разказа, че е попитала директно Мая Манолова колко сигнала е подала за нарушенията, които твърди, че има и се е оказало, че няма нито един. "Нещо повече, тя извади една проверка, която лично аз съм назначила и лично аз съм предала в прокуратурата, защото така се бори корупция", каза Фандъкова.

"Притеснява ме начинът, по който се води тази кампания - затварят се прикове, разнасят се книжки по студиата - пълен цирк", добави кандидатът за кмет на София.

На въпрос от водещата, защо идейните спорове са прераснали в броене на билбордове, Фандъкова отговори, че въпросът не е в билбордовете, а в лъжата. "Във вашето студио г-жа Манолова каза, че няма нейни билбордове в София. Това, разбира се, беше лъжа, защото всички ги виждаме. След това вместо да обясни, използва познатия метод "нападението е най-добрата защита" и започна да брои билбордовете, които аз имам. Билбордовете, транспарантите, плакатите са нормални начини за водене на кампания. Големият въпрос е кой плаща за това? Моята кампания се финансира прозрачно от субсидиите на партиите, които стоят зад мен - ГЕРБ и СДС. Г-жа Манолова дължи обяснение кой плаща нейните билбордове, шатри и кампании. Мисля, че дежурният за нея отговор "гражданите", едва ли ще убеди самите граждани", каза Фандъкова.

На въпрос как ще коментира твърденията, че не тя, а Борисов управлява София, Фандъкова каза, че тази плоча се е въртяла и в други кампании. "Очевидно г-жа Манолова има някакви неуредени отношения с г-н Борисов, затова е добре да намерят място и време, в които да си ги уредят. Това тук е кампания за кмет на София. Хората очакват да чуят решения за проблемите и да видят конкретни проекти. Тази мантра, колкото и да се повтаря, не помага. Аз си слагам подписа под решенията за града. Това е огромна отговорност, която само човек, който е управленец, който е управлявал, знае какво означава", каза Фандъкова. Тя обясни, че лично е поканила хората от гражданската квота в листата си. Това са проф. Иво Петров, проф. Асен Николов, архитект Петков, Диан Стаматов, адв. Георги Георгиев и др. "Смятам, че партиите трябва да отварят листите си представители на гражданите, които застават с лицата си и носят отговорност", обясни кандидатът за кмет.

Фандъкова заяви, че разчита на подкрепа от всички граждани, които искат промяната в града да продължи и да се ускорят темповете на развитие. "Знам, че хората са нетърпеливи, затова заставам с готови проекти, с ясни срокове. Извадила съм поуката от грешките и пропуските, които допуснахме, и предлагам решения. В моята програма са най-големите промени, не само в проектите за развитие, но и на екипа".

Тя изброи конкретни проекти във всички сфери със сроковете, в които ще се изпълняват. "Предстои пускане на първите 12 км от третата линия. Готови сме и подготвяме защита за финансирането на следващите два участъка - към "Левски Г" и от Военна Академия през "Гео Милев", "Слатина" до зала "Арена Армеец" при бул. "Цариградско шосе", каза Фандъкова. В програмата й се предвижда изграждане на 5 нови участъка, за които има готови проекти. През 2020 г. се планира и пускането на довеждащ транспорт - изцяло от електробуси, които да водят от кварталите до метрото. Фандъкова предлага и строителство на общински паркинги в кварталите: "Най-важният проблем е паркирането - в момента то задушава кварталите. И затова залагаме програма за строителство".

По отношение на въздуха Фандъкова обяви, че започва безплатна подмяна на старите печки на 1/3 от домакинствата в София, които се топлят на дърва и въглища: "Лично съм защитила тези 60 млн. лв. от ЕК за София".

Фандъкова подчерта, че благодарение на промяна в закона, която и поискала, "Топлофикация София" вече може да купува по-евтин газ, което е единственият начин да се намали цената на парното.

"Очевидно е, че съветниците на г-жа Манолова или са правили сметките на коляно, или нямат представа от публични финанси и бюджет", каза Фандъкова в отговор на въпрос как ще коментира твърдението на Манолова, че с 15 млн. лв. на година за мандат ще осигури места за всички деца в София. "Г-жа Манолова обеща, че ще изкупи всички частни терени за строителство на детски градини и се опасявам, че тези 15 млн. лв. на година, няма да стигнат само за придобиване на терените", каза Фандъкова и обясни, че през тази година в София се изграждат 10 нови сгради на детски градини, подготвя се строителството на още 6 и се изграждат 9 училищни сгради.

Запитана от кого ще търси подкрепа, ако се стигне до евентуален балотаж на изборите за кмет на София, тя отговори: "Разбира се, ще търся подкрепа от всички граждани, които искат промяната в града да продължи".