Взривените складове край "Петолъчката" са на фирмата.
Служителката е дадена на Комисията по конфликт на интереси, тъй като е използвала служебното си положение, за да придобие лична облага, каза в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов. "Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.", добави той.

"Служителката Х. Ш. отговаря за контрола по изпълнението на договора за утилизация с фирмата „Берета Трейдинг”. В нарушение на законите е била повлияна в поведението си като държавен експерт, тъй като е приела облага от фирмата", каза пред БНР Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.
Той обясни, че жената, която е приела ваучер за туристическо пътуване до екзотична дестинация, е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и после при контрола. Стойността на екскурзията е била 5500 лева, уточни Филипов, цитиран от "Фокус".

Нарушението е било установено по сигнал, който бил доказан лесно.
„Много бързо събрахме документите, включително и платежните нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг”, каза Златанов.
Служителката е била повикана в комисията за изслушване. Решението на комисията се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, категоричен е Златанов.

Той обаче прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година. Делото е насрочено за 18 юни.
„С постъпката на този експерт се компрометира цяло едно ведомство, а именно Министерство на отбраната, компрометират се обществените поръчки, които се сключват с такива фирми, още повече тяхната стойност е голяма”, смята шефът на комисията.