Вие напускате Европейския съюз, но не и Европа.

С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева посрещна британския държавен министър за Европа и Америка сър Алън Дънкън, който е на визита в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Захариева е подчертала, че за страната ни е важно при преговорите за Брекзит да бъдат гарантирани правата на близо 80-те хиляди български граждани, живеещи на Острова. Тя е заявила, че е важно в преговорите Европейският съюз да остане единен и в тази връзка България изцяло се доверява на екипа на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

"Вие сте много права - ние напускаме един клуб, но не и региона. Дори ще бъдем по-активни в сътрудничеството по сигурността и в областта на търговията", е казал сър Алън Дънкън. Той е изтъкнал, че без гражданите от другите европейски държави, трудещи се в Кралството, сектори като строителството и здравеопазването ще изпитат сериозен недостиг на работна ръка.

Дънкън е приветствал големия интерес от страна на българските младежи към британските университети.

"Подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС върви в срок. Един от приоритетите ни са Балканите и се надяваме да помогнем за европейската перспектива на страните от региона", е заявила още Екатерина Захариева. Тя е благодарила на британското правителство и за подкрепата за съдебната реформа и по-специално за двамата прокурори, които участваха миналата година в мисията на Службата за подкрепа на структурната реформа
Мисията изготви независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата.

Страната ни ще поиска още мисии за съдебната власт и ще продължи да разчита на помощ от Обединеното кралство е заявила Захариева и е благодарила и за британската подкрепа за влизането на страната ни в Шенген.