Решението беше взето тази сутрин, след като вчера председателят на парламента Мартин Шулц отложи гласуването на доклада заради внесени над 200 предложения за изменения в препоръките.

Истинската причина за отлагането на решението обаче трябва да се търси в разногласията между депутатите от Партията на европейските социалисти, коментира българският евродепутат и член на ЕНП Андрей Ковачев, цитиран от БТА.

По думите му от Европейската народна партия са имали готовност да гласуват доклада с препоръките, но сега дават време на социалистите да изгладят различията си. Обсъждането и гласуването ще се проведат на следващата сесия на парламента на Европа през юли, допълни Ковачев.

Според него преговорите по самото споразумение между Европейския съюз и Вашингтон ще се забавят още повече, в контекста на предстоящите през 2016 г. президентски избори в САЩ.

Основна спорна точка в преговорите по споразумението между ЕК и САЩ е Механизмът за уреждане на споровете между държавите и инвеститорите пред международен арбитражен съд.

В доклада на Комисията по международна търговия, изготвен от германския евродепутат Бернд Ланге, се призовава ново решение, което зачита компетентността на съдилищата на ЕС, предаде БНР.

Независимо от това към текста в пленарна зала бяха внесени много предложения за поправки.

Преговорите между Брюксел и Вашингтон още не са приключили. За да влезе в сила, търговското споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от правителствата на страните членки на Европейския съюз.