"Доскоро само малцина в Брюксел познаваха Габриел. Сега това се промени: 38-годишната българка е новият еврокомисар по цифрова икономика. Що за човек е тя?", питат от "Фокус", цитирани от "Дойче Веле".

Габриел, която пое ресора от германеца Гюнтер Йотингер, обяснява пред изданието, че възнамерява да продължи неговата работа, като ѝ придаде свой личен оттенък.

„Трябва да направим още в областта на дигитализацията. Ние в Европа имаме голям потенциал", казва Габриел.

"Тя все още изглежда малко несигурна, когато говори за своите задачи. Това е първата ѝ среща с журналисти, откакто пое ресора преди осем седмици. Личи ѝ, че гледа най-вече да не допусне някоя грешка", пише авторката на статията Мириам Мол.

Тя разказва за приоритетите на Мария Габриел - например да отстрани последните препятствия пред премахването на така наречения „геоблокинг" и да насърчава изграждането на мрежи за безжичен интернет в села и градове. Българската еврокомисарка дори има визия за обща телеком-мрежа на страните от ЕС и се надява, че до 2027 година дигиталният вътрешноевропейски пазар вече ще дава принос от 415 милиарда евро годишно към европейската икономика.

„Така могат да възникнат стотици хиляди нови работни места", казва Габриел пред списанието.

А журналистката допълва:

„На сърцето ѝ лежи най-вече борбата срещу фалшивите новини, които се разпространяват в социални мрежи като Фейсбук. Сформира се например група от експерти, които трябва да предложат параметрите на една бъдеща общоевропейска инициатива по въпроса. И да изработят насоки за взаимодействието с Фейсбук, Туитър и сие".

След последната атака на вируса „Уонакрай" българката има планове и за борбата срещу кибертерора.

„Европа трябва да си вземе поука", казва тя.

Идеята ѝ е да бъде изготвен план за бързата реакция на ЕС в случай на такава атака.

В статията става дума и за сложните отношения с интернет-гиганти като Гугъл:

Българката иска да сложи юзди на този великан и придвижва работата по нов закон за електронна закрила на личната сфера. Този закон трябва да разшири обсега на Директивата за закрила на личните данни, която влиза в сила догодина."

Авторката припомня, че през януари България за първи път поема председателството на ЕС и за Габриел това е възможност да обори някои предразсъдъци срещу нейната бедна страна.

„В България 28% от IT-специалистите са жени, докато средно за ЕС процентът е едва 16", гордо обяснява тя, цитирана от "Фокус".

Списанието допълва, че фракционният лидер на Европейската народна партия Манфред Вебер (ХСС) казва, че Габриел е „много ангажирана и компетентна" и работи и „отвъд границите на своята партийна принадлежност".

Списанието пише още, че филоложката, която има и политологическо образование, е отлично омрежена вътре в своята партия: съпругът ѝ, французинът Франсоа Габриел, е близък с лидера на ЕНП Жозеф Дол, който дори е кумувал на сватбата на семейство Габриел. Детето им израства в Брюксел с два езика. У дома Мария Габриел говори български, а мъжът ѝ - френски.

Авторката припомня, че Габриел е най-младата еврокомисарка и със симпатия описва дружелюбното ѝ отношение към околните и към членовете на екипа ѝ.

В края на обширния портрет на Мария Габриел авторката засяга и един български сюжет:

Габриел за кратко си изпуска нервите, когато чува въпроса за отправените към нея обвинения в шуробаджанащина. Българският разследващ сайт „Биволъ" и списание „А-спекто" я бяха обвинили, че в периода 2010-2013 е плащала едва 200 евро наем за апартамент от 128 кв. метра в престижния квартал „Лозенец", близо до София. Сума, която е около четири пъти по-ниска от средния наем.

"Това е лъжа", отсича Габриел, но не навлиза в подробности.

На излизане от сградата на Еврокомисията тя отново се сблъсква с тази тема. Един български турист я разпознава и се провиква: "Корупция!".

Комисарката първоначално запазва самообладание и се опитва да успокои човека. Но без успех. След което Габриел се обръща към своите сътрудници и тръгва обратно към входа на сградата. Ще трябва още да израства в новата си длъжност - и да свиква с насрещния вятър, който в Брюксел понякога е доста лют, коментират от германското издание.

Материалът е поместен ТУК