България е съюзник и надежден приятел на Турция, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание по повод 11-ата Национална конференция на Движението за права и свободи. Приветствието му беше излъчено на огромна видеостена в залата пред 1000 делегати и много гости на форума в Интер Експо Центъра в столицата и беше дълго аплодирано.

Видеото прозвуча на турски език, но и с български субтитри.

В обръщението си турският държавен глава изтъкна, че отдава значение на укрепването на турско-българските отношения и че двете страни са съюзници и приятели.

"Нашата съседка България е много ценен съюзник и надежден приятел за Турция", подчерта турският президент.

Ердоган благодари за поканата за участие и се извини, че може да се включи само чрез видеовръзка заради интензивното темпо на подготовката за предстоящите на 31 март местни избори в Турция.

"Намираме се в период на кампания с много интензивен ритъм. Въпреки че не мога да присъствам физически сред вас, вие знаете, че сърцето ми е с вас. Надявам се, че Бог ще увековечи обичта и солидарността между нас", обърна се той към ДПС.

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg

Турският президент отбеляза, че партията се е превърнала в един от градивните елементи на българската политика и демокрация. "ДПС допринесе и за сътрудничеството между Турция и България", изтъкна той.

"Във време, когато сме изправени пред многоизмерни предизвикателства, ние обръщаме специално внимание на напредъка на турско-българските отношения. Стремим се да развиваме отношенията си с България във всяка област. Вярваме, че това е в общ интерес и на двете страни. Разбира се, нашите сънародници играят важна роля в този процес със силните човешки мостове, които са изградили между двете държави.", заяви още Ердоган.

"Изпращам поздравленията си на всички наши сънародници, живеещи в България, на всички членове на "Движението за права' и свободи" и на нашите български приятели.", завърши посланието си турският президент.

Европейските избори са най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, каза дългогодишният лидер на европейските либерали Греъм Уотсън, който е в София още от вчера. Той посочи, че в цяла Европа либералите ще работят под лидерството на Илхан Кючюк, за да може европейските избори да са успешни за либерализма в Европа.

Снимка: БТА

ДПС е в самото сърце на международната политика, това се вижда от всички гости, които са днес тук, каза президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите. "Необходими са ни повече лидери, които пренасят този дух на диалогичност и заедност в света, заяви Хаите. Знаем огромната роля на ДПС за подкрепа на малцинствата, защита на демокрацията, човешките права и върховенството на закона, борба за социална справедливост. Вие не само служите на българите, вие сте вдъхновяващ модел за този свят, в който искаме да живеем и утре", каза Ел Хаите.