50:50 или дори 60:40 за партията с повече депутати - такава контраоферта отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към некоалиционните си партньори от ПП-ДБ след предложения от тях меморандум за общо управление. Той визира както министерствата в кабинета, така и шефовете на агенции и областните управители.

"До понеделник-вторник" Борисов очаква Николай Денков и Мария Габриел да направят преглед на министрите и да предоставят на партиите отчета за свършената работа.

"Има все още някаква комуникация между нас в (не)коалицията, но доверието е паднало до ледена епоха и не съм оптимист, защото тяхната тактика е ясна. Внимателно слушах лекция на Кирил Петков от Харвард, как се постигат цели и той се справя брилянтно в момента с това. Според обучението се поставя една червена линия и казваш, че по никакъв начин няма да отстъпиш. И вкарваш всички медии, говорители, анализатори да спорят по една на практика несъществена тема. Петков е брилянтен стратег да принуди противника му да върви по неговата свирка", смята Борисов.

"Петков има всичко и иска още. Държат се като в предизборна кампания, все едно досега не сме им подкрепяли кабинета. Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите на европарламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори", каза той.

Стопкадър

"Ако не беше тази лекция, която ми изнесе Кирил Петков, може би нямаше да се усетя. По един брилянтен начин ми взе всичко. И като каже сега: "Добре, ето, оставете си Габриел външен министър..." Но тогава, ако те имат финансите - ние трябва да имаме поне в агенциите 50:50. Областните управители - 50:50 и т.н. И ние ще ги продължим тези разговори. На пръв поглед наивен меморандум, малко притискащ ГЕРБ, но той е за пред публиката и си изиграва своята роля. Да им кажа следващия ни ход, ние в училището в Банкя също сме се учили да не се огъваме. Като кажат това, ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 всички министерства. Министър - зам.-министър!", каза Борисов.

Донякъде изненадващо на мушката му попадна и финансовият министър Асен Василев, когото обикновено Борисов хвали. "Някакви атове, коне, магарета се ритат, Асен Василев си мълчи и само сменя - шефове на митници, териториални шефове, той всичко, което имаше ГЕРБ, поголовно отстрани. Нека сега мислят за нашата тактика след понеделник, когато Габриел и Денков дадат оценката на министрите", каза лидерът на ГЕРБ.  

Лидерът на ГЕРБ отправи критики и към военния министър Тодор Тагарев. Борисов е недоволен, че редица решения за военна помощ за Украйна не са се случили, въпреки че са били гласувани в Народното събрание през миналата година. 

"Давам само пример - ние към днешна дата реално нищо от това, което депутатите, нашите симпатизанти и членове, нашите опоненти ни атакуват, че сме дали оръжие за Украйна, а то всъщност си е в България", коментира той.

По повод провеждащата се днес конференция на ДПС за избор на съпредседатели на партията Борисов каза "не се меся в работите на другите партии и не давам на други да се месят в моята".