При драконовски мерки за сигурност и щателна проверка от НСО на няколко нива, започна националната конференция на ДПС, единайсета поред. Двамата предложени за съпредседатели на движението - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, бяха посрещнати от 1000 делегати в залата на Интер Експо Центъра с възгласи "ДПС". 

Доайенът на ДПС Юнал Лютфи откри форума. За миг Лютфи предизвика оживление в залата, след като в приветствието си при откриването на форума се обърна и към почетния председател на движението Ахмед Доган. Делегати и журналисти започнаха да се оглеждат трескаво къде е той, но от пресцентъра отрекоха да присъства в залата. 

Пеевски и Карадайъ пък седнаха един до друг на първия ред, след като до избор на ново ръководство се стигна именно поради подадената оставка от досегашния председател през ноември.

Още снимки вижте тук>>

Лютфи изведе пред скоби приноса на Пеевски за партията в речта си, посветена на анализ на политическата обстановка.

Снимка: БТА

"Тук се открои по естествен път фигурата на Делян Пеевски, председател на ПГ, който именно по пътя на компромиса и диалога, успя да обедини участниците в тъй наречената сглобка около идеята за постигане на съгласие около основните национални приоритети", каза Лютфи, а речта му беше прекъсната от аплодисменти. 

Пеевски влиза, аплодиран от залата, и маха за поздрав

Снимка: БТА

"Завръщането на ДПС при своите избиратели, защото те са били, те са и ще бъдат фундаментът на Движението за права и свободи", подчерта една от основните цели дългогодишният депутат и член на ръководството на партията.

"Има структури, които със своята пасивна дейност водят до слаби резултати", изтъкна той и добави очаквания от новото ръководство да се справи с тези местни организации, които са "капсулирани".

Юнал Лютфи

Снимка: БТА

И още в началото на форума, с откриващата реч, Лютфи одобри публично идеята на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседатели.

"Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели - г-н Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Г-н Пеевски, със своя прагматизъм, хладнокръвие и ясно изразени позиции взаимно се допълва с опитния народен представител д-р Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и водите и бивш дългогодишен зам. председател на "Либералния интернационал". Очакваме новото ръководство да следва следните политики: завръщане на ДПС при своите избиратели, те са били, те са и ще бъдат фундамент на Движението за права и свободи", каза Лютфи.

За първи път отчетният доклад за дейността на партията и приоритетите й не беше прочетен от лидер на ДПС заради това, че Мустафа Карадайъ е в оставка, а лично Доган пое оперативното ръководство до избора на нов. Докладът не е писан само от един представител на ръководството, а е колективно дело. Докладът беше прочетен от евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.

"Политически реализъм преди всичко означава да се върнем при хората", се посочва в документа, както и това, че именно движението е този гарант за реализъм. Отправя се предупреждението, че демагогията и популизмът са заплаха за цивилизацията. "Нови партии предлагат като промяна решения на ДПС отпреди 15 и повече години, без да имат усета и експертизата за ориентация в нова среда и политическа ситуация. Това се превръща в практика, която заплашва да отклони политическия живот в България извън контекста на съвременното развитие", предупреждава още ДПС.

Илхан Кючюк

Снимка: Булфото

Избирането на 49-ото Народно събрание на Република България дава надежда, че политическата криза може да бъде преодоляна. Трудно работещото мнозинство определя като основен приоритет пълноценното участие на България в ЕС и изпълнение на ангажиментите на страната като съюзник в НАТО, се подчертава в доклада.

Силното, политически компетентно, ясно в посланията си и мотивирано участие на ПГ на ДПС в Народното събрание отговаря на волята на суверена и връща центъра на взимане на политически решения в сърцевината на българската демокрация - Народното събрание, прочете още Кючюк.

Движението извежда като свои приоритети преодоляване на демографската криза, енергийна сигурност, провеждането на цялостна реформа в системата на здравеопазването с национална здравна карта и преструктурирането на общинските лечебни заведения в координация с местните власти, нова визия за социалната политика. Сред приоритетите е изготвяне на Стратегия за селските райони в Република България.

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg

Сред външнополитическите цели е запазването на хомогенността на ЕС чрез неговото реформиране, премахването на блокиращото гласуване с единодушие и превръщането му в глобален актьор на международната сцена.

Отношението на ДПС към Република Турция е като към стратегически партньор на ЕС, е друг от външнополитическите акценти в документа.

Гости на форума са политици от от европейското либерално семейство, в което членува ДПС, както и посланиците на Турция, Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ и представители на други дипломатически мисии. Тук е и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Посланиците на Турция, Мароко, Алжир, Азербайджан, ОАЕ

Снимка: Булфото

ГЕРБ изпрати за свои представители Даниел Митов и Теменужка Петкова, тук е и Драгомир Стойнев от БСП. Партньорите на ДПС и ГЕРБ в управлението - ПП-ДБ не изпратиха свои представители на конференцията, но затова пък бившият коалиционен партньор НДСВ беше тук, в лицето на бившия областен управител на София Олимпи Кътев. Бившият военен министър Николай Ненчев също е сред гостите, макар че по време на мандата си във втория кабинет на ГЕРБ беше в непрестанни спорове с политиците на движението. Гост е президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и представители на КНСБ. 

Главният мюфтия Мустафа Хаджи

Снимка: БТА

Приветствие беше прочетено от Симеон Сакскобургготски, който се извини за отсъствието си с друг ангажимент.

"По време на мандата си като министър-председател, а и след това в коалиционното управление, което последва, Движението за права и свободи бе един градивен, предвидим и стабилен партньор", обърна се към делегатите бившият премиер.

"Помня добре как с почетния председател д-р Ахмед Доган и премиера Сергей Станишев в рамките на Коалиционния съвет, който създадохме, с часове обсъждахме политиките и действията, търсехме компромисните решения на съвместното ни управление и водени от интересите на държавата. Благодарение на общите ни усилия с постоянство, диалог и умереност България беше приета в НАТО и в Европейския съюз", връща се назад Сакскобургготски.

Държа да отбележа и успешното сътрудничество между НДСВ и ДПС в международните либерални организации АЛДЕ и Либералния интернационал, посочи още Симеон Сакскобургготски.

Снимка: Пресцентър на ДПС

От името на ГЕРБ зам.-председателят на партията Даниел Митов акцентира на това, че в този преломен момент битката се премества от партийните дебати към колективната защита на свободите и ценностите, с които демокрациите просперират от векове. Именно това е моментът, в който консервативните и либералните партии трябва да са готови за общо действие, тъй като само чрез такова единство можем да бъде защитена демокрацията, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Митов отбеляза ролята на ДПС в прехода към демокрацията, членството на България в НАТО и ЕС. "Докато преминаваме през сложностите на политическия пейзаж, е важно да помним, че стабилността не означава пазене на властови ресурс, а е въпрос на създаване на климат, в който гласовете на всички граждани се чуват и уважават, независимо от политическите им възприятия и симпатии", политикът от ГЕРБ.

Поздравът на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов беше заигравка и "с турското, мазно кафе", за което Пеевски каза, че пил в скута му лидерът на ДБ Христо Иванов. "Турското кафе е вкусно, но със сигурност няма да е мазно", каза Манолов и призна, че се чувства сред приятели.

Теменужка Петкова и Драгомир Стойнев сред гостите на форума

Снимка: БТА

Поздрав към делегатите отправи и депутатът от БСП Драгомир Стойнев. 

"Бих искал да предам най-сърдечните пожелания на лидера на БСП Корнелия Нинова, за една успешна конференция, да вземете правилните решения, защото във времената на несигурност, която бе очертана и от почетния лидер на ДПС д-р Ахмед Доган, тази несигурност, която е външна, се пренася и вътрешно, и повече отвсякога е важно системните партии да бъдат гарант за благоденствието на нацията. Повече отвсякога системните партии трябва да бъдат водещи в управлението", каза социалистът.

"Повече отвсякога системните партии трябва да показват пътя на икономически растеж, защото през последните години проектният принцип в политиката донесе щети, които всички ние виждаме. Системните партии, разбира се, са носители на стабилност и на спокойствие. Сега те трябва да осъзнаят, че стабилността не значи отказ от промяна. Напротив, системата е устойчива, когато се променя. Устойчивата промяна и необходимата в новата динамика промяна трябва да бъдат контрапункт на турбулентността и ентропията, която носи проектният принцип в политиката", каза още Стойнев. И пожела: "Бъдещото ръководство на ДПС да не губи енергията, която има".

След дългата серия от приветствия, сред които най-бурно аплодираните бяха тези на Доган и Ердоган, втората част на форума с дискусиите, промяната на устава заради избора на двама лидери на ДПС и самото гласуване, бяха закрити за медиите.

Двамата бъдещи съпредседатели се въздържаха от коментари пред журналистите. Мустафа Карадайъ също запази мълчание.

Отляво надясно - Хасан Азис, Филиз Хюсменова, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Йордан Цонев на първия ред на форума

Снимка: Булфото