Днес ДПС ще има ново ръководство. Очаква се делегатите на XI-та Национална конференция да изберат двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров по формулата за бъдещо развитие на Движението, предложена от почетния председател Ахмед Доган. Конференцията ще се състои днес от 11:00 часа в Интерекспо център, се посочва в съобщение от пресцентъра на ДПС.

Тандемът в ръководството Доган предложи в началото на тази година в обръщение към структурите на партията ден преди рождения ден на Движението, следвайки "принципа на взаимното допълване".

Очакванията са Джевдет Чакъров да носи отговорност за традиционните райони, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, тъй като 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Ахмед Доган определя Пеевски като "представител на новото поколение технократи в политиката, които имат като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата". Пеевски първо бе избран за съпредседател на парламентарната група на ДПС, заедно с тогавашния председател Мустафа Карадайъ, а след неговата оставка, стана и председател на групата.

На 7 ноември Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС, припомня БТА.

След десетилетие пауза в активната политика почетният председател на партията Ахмед Доган пое оперативното ѝ ръководство. В писмо до участниците на Централния съвет на партията той определи Пеевски за "феномен" в политиката на страната.