Евродепутатът Елена Йончева е в йеменския град Сана и предаде на властите писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър", с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи самата Йончева на своята страница във Фейсбук, като публикува снимки от срещата. Йончева беше приета от външния министър на страната.

По-рано днес Йончева написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г.

Тя е първият български и европейски политик, който стъпва на йеменска територия, откакто започна кризата в Газа и в Червено море, след като вече 10 месеца двама български моряци и трима румънци са държани в плен на кораба "Галакси лийдър" от хусите.

"В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместник Абдул Уахед Абу Рас. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г.", написа в социалната мрежа евродепутатката.

Снимка: Фейсбук, профил на Елена Йончева

"Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, че близо 6000 йеменци са завършили висшето си образование в България. Инженери, лекари, специалисти в авиацията и много други са допринесли за развитието на страната. Тези безспорни факти бяха оценени от домакините", допълни тя.

"Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си", съобщи още Елена Йончева.

По-рано днес Йончева съобщи, че пътуването й дотам е в рамките на хуманитарна мисия с логистичната подкрепа и на ООН.

Евродепутатката поясни, че семействата на капитан Любомир Чанев и на старши помощник-капитана Данаил Веселинов не са ги виждали от десет месеца и са изключително разтревожени.

Йончева допълни, че нито един европейски политик досега не е ходил в Йемен.

"До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на Европейския съюз", казва Елена Йончева. Заедно с българите на кораба са задържани и румънци.

Йемен е в гражданска война, откакто през 2014 г. хусите поеха контрола над столицата Сана и над обширна територия в Северен Йемен, докато международно признатото правителство се установи в Аден, в южната част на страната.

Хусите се включиха в конфликта в Газа в подкрепа на палестинците и "Хамас" с нападения срещу кораби в Червено море, които според тях са свързани с Израел. През ноември 2023 г. те отвлякоха товарния кораб "Галакси Лийдър", с екипаж от 25 души от няколко страни, сред които България. Плавателният съд е собственост на британска компания, но е с японски оператор и плава под флага на Бахамските острови.