Евродепутатът от ДПС Елена Йончева е в Йемен, в опит да се срещне с българските моряци, които останаха на пленения от хусите кораб "Галакси лийдър". Това съобщиха от нейния пресофис.

Йончева се намира в Сана, а мисията е под егидата на ООН.

"В Йемен съм, за да се опитам да стигна до българските граждани. Това е хуманитарна мисия с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил и да разбера повече за ситуацията", заяви Йончева.

Евродепутатката пояснява, че семействата на капитан Любомир Чанев и на старши помощник-капитана Данаил Веселинов не са ги виждали от десет месеца и са изключително разтревожени.

Йончева уточнява, че нито един европейски политик досега не е ходил в Йемен.

"До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на Европейския съюз", казва Елена Йончева. Заедно с българите на кораба са задържани и румънци.

Снимка: Пресофис на евродепутата Елена Йончева

"Срещата с българските моряци ще даде надежда на близките им, че не са изоставени и процесът по освобождаването им е близо", коментира евродепутатката. Тя се надява посещението й да покаже ангажираността на българското общество със случая и да доведе до скорошното им освобождаване. 

В момента Елена Йончева се намира в град Сана, като целта й е да стигне до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите. 

На 19 ноември миналата година йеменските хуси отвлякоха кораба "Галакси лийдър" в Червено море. На борда му имаше и двама българи - капитанът Любомир Чанев и помощник капитанът Данаил Веселинов.

През февруари властта у нас съобщи, че моряците са добре, настанени са в хотел и се организира тяхното прибиране в България. До момента обаче това не се е случило, а близките търсят информация.

През май за първи път чужди журналисти успяха да видят моряците заедно с представители на Червения кръст. Те се срещнаха с тях, а пленените моряци бяха върнати на борда на кораба. Моряците потвърдили пред представителите на медиите, че получават хуманно отношение в синхрон с ценностите на ислямската религия, каза тогава пред Maritime.bg Насредим Анер.

Екипажът на кораба увери екипа на Червения кръст, че получава добри грижи и лечение и моряците общуват със семействата си чрез видео връзка и се надяват да спре войната срещу Газа, за да бъдат освободени.