Кандидатът за кмет на София Ангел Джамбазки от ВМРО заяви в интервю за Dir.bg, че възнамерява да се справи с ромските гета и незаконното строителство в тях. Той поставя на дневен ред проблемите с чистия въздух на столицата, транспорта, презастрояването и др. Джамбазки ще иска премахване на гей парадите и казва, че ще гласува на евентуалния балотаж ще гласува за... себе си.

- Защо един евродепутат се кандидатира за кмет на София?

- В София има много несвършени неща. Не са премахнати циганските катуни, не е решен въпросът с презастрояването, не е решен този с чистия въздух, не е решен проблемът с транспорта на софиянци, не е решен въпросът с крайните квартали. Всички тези въпроси, поставени от наши съмишленици, изискват отговор, а той е един - решение. Тези гета са източник на зараза, болести, проституция, просия и тормозят нормалните данъкоплатци, които живеят покрай тях. Всички незаконни къщи трябва да бъдат премахнати - бедни, богати - няма предимство пред закона. И не става дума за бедни или за богати, а става дума за язва на обществото, като махалите в Баталова воденица, Виетнамските общежития, Захарна фабрика, Факултета. Досега такова решение не е намерено и няма как да бъде намерено извън нас, ние имаме ясна позиция по всички тези въпроси. И това е причината да се кандидатирам за кмет на София от името на ВМРО.

- Говорите за унищожаване на ромските катуни, възможно ли е това да се случи? Как бихте решили неграмотността, заетостта и приобщаването на ромите, може би тогава няма да има гета?

- Неграмотността, заетостта и приобщаването не са проблем на столичния кмет, те са на социалното министерство, Народното събрание, Образователното министерство. Когато говорим за цигански катуни, ние не говорим за измислени приказки. Няма такава дума роми в България и в Европа, това е измислица. Това е лицемерие, двоен стандарт, ние говорим за незаконни цигански постройки. А те могат да бъдат премахвани по един разумен и бърз начин, нарича се булдозер.

- Как виждате вписването на ромите през концепцията на г-н Каракачанов, имате идея за образована раждаемост?

- Образована раждаемост означава, че всеки който иска да прави семейство и има поне средно образование, може да разчита на помощ. Ако няма поне средно образование, а е малограмотен, то не може да разчита на помощи и ще трябва да се справя сам. Програма на ВМРО е да се дават пари на образованите родители при раждането на дете. Нашите общински съветници внесоха такъв проект за наредба. Годишната база за тази програма са 6 млн. лева. Другото нещо, което предлагаме, е свързано и с безплатна ясла и детска градина. Това ще бъде и мярка за социално вписване на несоциализирани групи в обществото. Когато има такъв стимул, всеки един нормален родител би предпочел детето му да влезе в детска градина, за да се образова и да може да получи базови умения по български език и да му помогнат после в образованието.

- Какво мислите за туризма на Витоша, там като че ли нещата са замрели?

- Витоша замря заради съпротивата и безобразното поведение на така наречените природозащитници, зелени формации или както искате ги наричайте, които направиха всичко възможно да получават грантове, за да затворят планината и да не се развива туризмът. Това е повече от очевидно и е безспорен факт. На това нещо трябва да се сложи край. Как? Като се обновят съоръженията, лифтовете. Това е разумно и може да се случи.

- Казахте, че един от проблемите на София е транспортът, каква е Вашата визия?

- София не е само метро. София е автобусен транспорт. Повечето софиянци се возят на автобуси. Но засега се говори само за метрото. Това, което би трябвало да бъде направено, и всеки един кмет ще трябва да направи, е да насочи инвестиции в посока на подновяване на автобусния парк, което означава закупуването на нови електробуси, автобуси на газови уредби, такива, които да могат да довеждат хората до метрото и до друг транспорт.

- Столична община заговори за програма, при която да се преминава на алтернативно гориво - пелети, газ, ток, Вие какво мислите да направите за екологията?

- Въздухът в София е мръсен, защото първо се карат автомобили, които са с неизправни системи и зареждат от бензиностанции с нискокачествено дизелово гориво. И второ, защото в циганските махали се горят материали, които не трябва да се горят. Когато премахнем циганските махали, няма кой да гори тези материали.

- Говорите за премахване на ромските махали, не Ви ли е страх, че губите гласовете на тези избиратели?

- Хич не ме е страх. Мисля, че тези хора, които горят гуми, гащи и които живеят незаконно, не би трябвало да имат право на глас.

- Като патриот как бихте наложили българщината в София?

- През политиката в сферата на културата, на образованието. Има неизброимо море от дейности и задачи, които трябва да прави Столична община, а тя не ги прави, защото се занимава с глогинки и детелинки, така да кажа, с разни фондации, които се занимават с гей паради, които нямат място не само в София, но и в България.

- При евентуален балотаж в столицата кого бихте подкрепили?

- На балотажа бих подкрепил себе си. Бюлетината е с № 34.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.