Националното ръководство на ДСБ настоява правителството на Пламен Орешарски да не дава ход на проекта за изграждане на газопровода на наша територия, докато няма становище на Европейската комисия за евентуални нарушения на европейското законодателство и необходимостта от тяхното отстраняване. Позицията бе представена от Иван Иванов в централата на партията. 

Преди пет месеца служебният премиер Марин Райков също се изказа с резерви за проекта и поиска задълбочен анализ за него.

Според руски издания, проблемите са в "икономиката на проекта". Българската отсечка е прекалено скъпа (3,3 милиарда долара), а държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) притежава 50% в компанията оператор "Южен поток България АД".

Проектът ще бъде изцяло финансиран от руската  страна, а БЕХ ще връща парите за сметка на транзитните плащания, които започват от 1,7 долара за 1000 куб.м. газ на 100 км - два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна.

По тази схема изплащането на българското участие би отнело 25 години.

Според "тъмносините" Южен поток е и в ущърб на националните интереси, защото за 15 години страната ни ще загуби, според техните разчети, 400 млн. евро от затварянето на функциониращ сега участък от румънската граница до Провадия, по който в момента тече природен газ.

"За същия този период България няма да получава и стотинка, като парите през това време ще отиват в Газпром", обясни Иванов.

В ДСБ се притесняват и, че държавата ни ще плаща огромни финансови санкции към ЕС, защото не спазва евроизискването половината от обема на тръбата да се предостави на други доставчици.

"Проектът е корупционен, тъй като финансирането му няма никаква връзка с пазарните условия", коментира Иван Иванов.

ДСБ определи като политическо разследването срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков, който от миналата седмица е член на Гражданския съвет към Реформаторския блок.

"За него (разследването - бел.ред.) стана ясно, когато се разбра, че влиза в Гражданския съвет", аргументира се евродепутатът Светослав Малинов.