През следващите няколко месеца министър Стойнев ще предложи на правителството да вземе решение за мандат за преговори с "Уестингхаус".

Той уточни на извънреден брифинг, че  след вземане на решение от МС ще се премине към структуриране на финансовия модел и от него ще зависи стойността на проекта.

Министърът съобщи, че България ще изгради само една нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Водихме преговори с "Ексимбанк", която е готова да финансира проекта на 70%, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Министърът изрази желание да бъде подкрепен от всички политически сили, защото този проект не е на една партия, а е на българската държава.

Модерен реактор за АЕЦ "Козлодуй"

От него ще се ползват и следващите поколения, заяви Стойнев, добавяйки, че срокът на експлоатация на бъдещия реактор е 60 години, с възможност за удължаване с още 20 години.

Министър Стойнев отново подчерта, че реакторите AP-1000 са най-модерните в света, затова той е убеден, че не трябва да се прави конкурс за избор на технология. Той посочи, че в момента в САЩ и Китай се изграждат по два реактора AP-1000ь и когато ние пристъпим към неговото строителство на българска територия, което се очаква да бъде през 2016 г. най-рано, вече ще имаме изградени готови реактори в Китай и САЩ от този тип, които функционират. Тоест, AP-1000 ще бъдат референтни към този момент.

"Аз се надявам, че ние ще имаме най-евтин реактор от това поколение". Така той коментира цената на бъдещата ядрена мощност, която все още е неизвестна.

Горивото на новия реактор

Горивото за бъдещия ядрен блок ще бъде на компанията -производител на ректора – "Уестингхаус". На въпрос дали някой друг може да доставя ядрено гориво, директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обясни, че освен "Уестингхаус", и "Арева" имат възможност да произвеждат такъв вид гориво.

Но практиката е именно производителят на оборудването да доставя и горивото, още повече, че "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво в света, добави Генов.

На въпрос дали отработеното ядрено гориво ще се връща обратно в САЩ, каквато практика съществува до момента с отработеното руско ядрено гориво от 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", Генов добави, че такава практика е съществувала само с Русия и ние сме имали ексклузивен договор с нея за връщането обратно на ядрено гориво.

Министър Стойнев за пореден път отказа да коментира бъдещето на АЕЦ "Белене" с аргумента, че в момента тече арбитраж.