Партията ДПС ще се яви сама на следващите предсрочни избори, а Централният съвет е определил членовете на Централния предизборен щаб, както и правилата за номиниране и издигане на кандидати за народни представители. Това обяви лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет.

"Надяваме се да имаме необходимия резултат, за да може това, което не се случи в 48-ото НС, да се случи в 49-ото - а именно - да преодолеем политическата криза, 49-ото НС да излъчи редовен кабинет, а ДПС да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет", заяви Карадайъ.

Той подчерта, че структурите на партията са готови за вота на 2 април, но изборите според него са ненужни.

"В България трябва да сме си извлекли нужните уроци, които историята ни даде шанс да научим. От тази гледна точка няма нужда нито от герои спасители, нито от митове, нито на изкуствени разделителни линии и противопоставяне. Напротив - в тази ситуация за пореден път ще кажа, че ако важи максимата, че обединението прави силата, че заедно можем да бъдем по-силни, за да преодолеем кризите, че заедно можем да гарантираме просперитет на нашата родина, то това би трябвало да важи и за политиците, би трябвало да важи и за работата в НС", коментира лидерът на ДПС и продължи:

"И обратното - задължителното противопоставяне, разделение в НС е разделение и в обществото, а от историята знаем, че няма просперитет в разединеното общество".

Снимка: БТА

На въпрос каква оценка дава на новия служебен кабинет, Карадайъ обясни, че за момента общо не може да оценява правителството, защото "такава обща оценка в партията не сме правили", но би могъл да даде лично много добра оценка.

Снимка: БТА

Карадайъ заяви още, че ако Делян Пеевски има достатъчно номинации за депутат, лидерът на партията ще настоява той да продължи да бъде народен представител.

Той призова още всички органи, които са ангажирани с произвеждането на изборите, да направят така, че всеки български гражданин, който иска да упражни конституционното си право, да може да упражни правото си на глас и този глас да бъде честно и коректно отчетен.