Парламентарната група на ДПС се разцепи при вота за проектоправителството на ГЕРБ-СДС. 30 от 45-имата депутати натиснаха бутона "за", 14 - "против", а един се въздържа. Така, заедно с всички представители на ГЕРБ-СДС, кабинетът "Желязков" получи само 98 от нужните 121 гласа и предложението за редовно правителство с първия мандат беше отхвърлено.

Веднага след края на заседанието Делян Пеевски направи кратък коментар пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Русия печели днес. Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати в ДПС и те ще бъдат депутати", лаконичен бе съпредседателят на партията.

Дали това означава, че останалите 15 са застрашени с изключване от парламентарната група, не стана ясно.

В дните след изборите в редиците на ДПС бяха предприети редица промени. На 25 юни от оставка като депутат подаде Филиз Хюсменова. Нейният аргумент беше слабото представяне на партията във Варна. На следващия ден от парламентарната група бе изключена и Айсел Руфад, а едновременно с това тя бе свалена и от поста на областен координатор на движението в Шумен. Като причина също бяха посочени "лоши изборни резултати" в областта и в Турция. На 28 юни се разбра, че областната структура на ДПС в Пловдив е свалила доверието си от Рамадан Аталай. Отново заради изборните резултати.

Рано тази сутрин Рамадан Аталай обяви, че е разговарял лично с Ахмед Доган, който е изразил неодобрение относно процесите, които текат в движението. По думите му, почетният председател е поискал от парламентарната група да не подкрепя проектокабинета "Желязков", противно на изявеното от Делян Пеевски намерение.

"Хората в цялата страна искат правителство. Ние трябва да бъдем отговорни пред тях. В личен план няма разрив между мен и Доган", обясни Пеевски.

А час преди началото на заседанието за предложения от ГЕРБ-СДС кабинет той и другият съпредседател Джевдет Чакъров приеха за среща посланика на Турция в България Мехмет Саит Уянък.

Според официалното съобщение от пресцентъра на ДПС разговорът е преминал в приятелска атмосфера, а тема са били "добросъседските отношения, геополитическата ситуация и необходимостта от политическа стабилност в региона заради ключовото му значение за сигурността".