Преди дни, след пиене на чай с премиера, лидерът на ДПС каза, че ГЕРБ трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа, защото при РБ не били налице компетентност и висок кредит на обществено доверие.

Вчера пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички да спрат "безсмислената престрелка", за да може да бъде намерена подкрепа за промените.

По този повод днес Москов изрази готовност РБ да промени тона и да се върне на масата на преговорите с опозицията, като същевременно подчерта, че няма да променят позициите си.

"Трябва да се намери консенсус, защото целта е важна. Разговор с ДПС за промените в Конституцията е напълно възможен. Те не са искане на Блока или на ГЕРБ, а на 70% от българите", цитира статистика Москов пред Нова телевизия.

Той допълни, че по предложение на лидера на ДСБ Радан Кънев днес представители на РБ ще се срещнат с Местан.

По думите на министъра обаче, ако дори и след провеждането на аргументирани разговори, противниците на съдебната реформа все така не отстъпват, то това би показало, че проблемът не е в начина на говорене на РБ, а в нежеланието за промяна.

Москов коментира и контрапротестите около съдебната реформа и по конкретно плакатите и видеоклипове, които се разпространяват анонимно. В тях под неговия лик и тези на Кънев, правосъдния министър Христо Иванов (двигател на реформата - б.р.), Иван Костов и представители на "Протестна мрежа" е написано: "Те ни пречат да обичаме Русия".

Ако любовта към Русия се изразява в това съдебната система да остава същата клоака, мерси, казвам аз, за туй, любе. Това нещо придобива масивен геополитически оттенък. Обичаме ли Русия и показваме ли, че обичаме Русия, като не правим съдебна реформа - това е доста болнаво, не мислите ли?", заяви Петър Москов. 

Иванов спира да говори с Цацаров през медиите

Мога да кажа, че няма да си разменям повече реплики с главния прокурор през медиите, коментира междувременно пред журналисти Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

На уточнението дали това е заради забележката на Борисов, министърът отрече:

"Ако това да се говори пред медиите в едно демократично общество е проблем по тема, която очевидно засяга цялото общество като съдебната реформа, ако това се счита за някакъв проблем, ами да не го правим".

Иванов каза, че няма диаметрални различия с Цацаров.

"Аз предлагам разделяне на ВСС чрез промени в Конституцията, г-н Цацаров многократно е заявявал, че прокуратурата подкрепя тази цел, той твърди, че трябва да се случат и други реформи, нещо, което аз с цялото си сърце подкрепям", добави той.

За вчерашния протест и контрапротест, той благодари на хората, които изказват подкрепа, но и на хората, които макар да му искат оставката, също се обявяват за съдебна реформа.

"За мене знакът е ясен: българското общество иска тези промени. Лошото е, че очевидно не успяваме да излъчим всички достатъчно ясна воля и това кара хората да се изнервят и да реагират", добави той.

Вчера вечерта пред Съдебната палата се проведе голям протест в подкрепа на реформата и с искане за оставка на главния прокурор Сотир Цацаров, който влезе в открит конфликт с правосъдния министър. Цацаров обаче бе категоричен, че няма намерение да се оттегля от поста си.

АНКЕТА: Трябва ли Сотир Цацаров да подаде оставка?