Тази позиция беше заявена пред журналисти от председателя на Движението за права и свободи, който присъства на заседание на Националния съвет на Младежката организация на партията, което се провежда в Пловдив, предаде "Фокус".

Според Местан съдебната реформа може да се постигне по пътя на диалога на евроатлантическото мнозинство от системни партии и да бъде реализирана след местните избори.

Той уточни, че мнозинството трябва да се постигне предварително съгласие по основните въпроси, за да има успешна съдебна реформа за далеч по-кратки срокове.

Според него, ако реформата върви по пътя, начертан от Реформаторския блок, тя ще се забави, дори ще се провали.

Лидерът на ДПС изтъкна, че за ГЕРБ ще е полезно да поемат движещата роля в съдебната реформа и най-вече премиерът Бойко Борисов. Местан каза още, че са готови за отворен диалог по темата.

Лидерът на ДПС коментира и местните избори

От ДПС си поставят амбициозната, но изпълнима цел да има имат до 40 избрани кмета. Местан каза още, че ще участват със свой кандидат, включително и в големи общини като Пловдив, в които досега не са сред първите две-три политически сили.

Той изрази предположение, че в някои общини е възможно да се стигне и до споразумение в рамките на либералното семейство, в което партията членува. От ДПС не изключват и възможност да се търсят коалиционни формати за балотажа.

За клането в Сребреница

По повод 20-годишнината от Сребреница, председателят на ДПС подчерта, че не трябва да се мълчи за събитията от тогава.

Той изрази съжаление, че декларацията им пред Народното събрание е била единствената официална политическа реакция по темата.

Заедно с Борисов в Момчилград

За вчерашното съвместно откриване на пречиствателната станция в Момчилград, на което присъства и министър-председателят Бойко Борисов, Местан коментира, че диалогът между ДПС и премиера като председател на ГЕРБ е по оста власт – опозиция.

Местан уточни, че в този диалог не бива да се търсят никакви други политически знаци за прекрояване на властта или за бъдещи коалиции.

"В същото това време съществува и разбирането, че в една нормална демокрация между властта и опозицията не следва да има непреодолими Берлински стени", каза още Лютви Местан.