Тя направи това след протестите на граждани от Дупница и Кюстендил срещу влизането в парламента на ромския кандидат на ДПС, известен като Бат Сали. Въпреки че той има много малко гласове, заради преразпределението на гласовете от Турция, които се изчисляват по специална формула, партията получава мандат.

Призовавам Лютви Местан и ръководството на ДПС да постъпят като отговорни политици и да оттеглят Методиев като водач на листата. Нека да влезе втората от листата. Има сериозно обществено напрежение, хората в Кюстендил са настръхнали, да не бъде провокиран етническият мир, да не се провокира гнева на хората, това е отговорното поведение", каза още Манолова пред "Фокус".

Тя подчерта, че 30 дни по време на цялата предизборна кампания, с кандидатите от листата на БСП предупреждавали, че ако хората не излязат да гласуват масово, че ако продават гласа си, е възможно да има избран представител на ромите от Самоков като депутат от Кюстендилска област. 

Нещо повече, ние подадохме десетки сигнали, за да бъде предотвратено купуването на гласове. Да, наистина, то беше спряно за ДПС в ромския квартал, но факт е, че 700 етнически българи гласуваха за листата на ДПС с водач Методиев. Очаквано, кюстендилци изригнаха срещу този избор, тъй като той даже не е от Кюстендил, а от Самоков”, добави Манолова.

По думите й кюстендилци приемат Бат Сали като натрапен народен представител от техния регион и се надига бунт. Затова тя очаква адекватни действия от ДПС - да убеди Методиев да се откаже от депутатското място.

По-рано днес Общинският съвет в Кюстендил излезе единодушно с деклерация до президента, премиера, председателя на Върховния съд и ЦИК, в която се казва, че вотът на местните хора е променен. 

"Не може с една несправедлива формула да бъдат прехвърляни гласове на лица от Анадола, които дори не говорят български език. Във вашите ръце е своевременно да спрете опасността от конфликти с неясни последствия", се казва още в декларацията.  

Кметът на града Петър Паунов, който оглави протестите, се закани ако мандатът на ДПС не бъде отменен, ще поискат от Конституционния съд касиране на вота в Турция.

Докато беше депутат от предишния парламент, журналистическо разследване показа ромчета от Самоков, които разказаха, че събират по 20 лв. за ток от къща и се отчитат на Александър Методиев. В същото време парите не постъпвали в ЧЕЗ. Той отрече това.