Местан аргументира твърдението си с тенденцията, според която ДПС не получава позиции в Общинските избирателни комисии, предаде КРОСС.

„Притеснени сме, че ЦИК елиминира ДПС от участие в ръководствата на общинските избирателни комисии, без значение от политическата тежест в съответната община", обясни Местан. Той допълни, че от партията ще се обърнат с остро писмо към ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) и ще ги помолят да се ангажират с наблюдение на изборния процес в България.

ДПС се регистрира под номер 9, като Местан заяви: "Да не бързаме с асоциациите за този номер, защото ДПС не може да бъде резерва".
Регистрацията на партията не означава непременно, че ще участваме с наши партийни кандидати за президент и вицепрезидент, обясни той на излизане от ЦИК, цитиран от БТА.
Регистрацията обаче беше задължителна за сериозна партия като ДПС, която с този акт казва, че държи отворена опцията и за самостоятелно участие в президентските избори, уточни той.

"ДПС не може да е резервен политически играч и макар за президентския вот да ви се струваме леко резерва, можем да се окажем от онези резерви, които отбелязват златния гол", посочи още Местан. Той обаче не каза кои ще са кандидатите на партията за президентския вот, ако има такива.

Преди дни напусналият ДПС Касим Дал и лидерът на ЕНП Мария Капон обявиха, че заедно с техните последователи ще се явят заедно на изборите наесен. "Разбирайте, че сме партньори", каза и друг изключен от ДПС - Корман Исмаилов.

Отговорът на ЦИК
ЦИК отхвърли обвиненията на ДПС, че в комисията има коалиция между ГЕРБ, "Атака" и БСП, която цели да го елиминира от ръководствата на Общинските избирателни комисии.
Ние досега сме назначили около 200 общински избирателни комисии, в които ДПС има представителство в поне 112. Останалите политически сили също биха могли да отправят упреци, тъй като техните искания също не винаги са били удовлетворявани, коментира пред БНР говорителят на ЦИК Бисер Троянов.