Сблъсъкът между ДПС, премиера Кирип Петков и бизнесмена Иво Прокопиев се превръща в централна тема, а казусът се заплита все повече. След като тази сутрин от ДПС обявиха, че дават Асен Василев на прокуратурата заради Делян Пеевски, в отговор Прокопиев обяви, че дава на съда четирима души от Движението за права и свободи.

ДПС дава на прокуратурата финансовия министър Асен Василев.

Причината е, че според тях министърът е превишил правата си при разпореждане на ревизия на вече приключила такава спрямо депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

"Преди два дни предупредихме за закани на финансовия министър към представители на ДПС, днес от медиите разбираме, че те вече са факт", каза на брифинг председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него моделът е "някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма, след което то се довежда до знанието на министър Асен Василев, той обещава да извършва неправомерни действия".

"В конкретния случай - ревизия на вече приключилите ревизии на Делян Пеевски. Може би резултатът от тях никак не им харесва. Важно е ревизиите да бъдат безкрайни, независимо каква е законността", коментира още председателят на Движението за права и свободи.

Според Карадайъ това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опонент. "Точно тези неправомерни действия на министъра на финансите ще ги дадем на прокуратурата. Асен Василев няма право да разпорежда такива ревизии. Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава това право не на министъра, а само на директорите на териториалните дирекции на НАП и то при възникнали нови обстоятелства при направени вече ревизии", разясни Йордан Цонев.

"Нашата сила е истината, ще продължим да я "вадим" и то тези дни доста по-настоятелно", закани се Хамид Хамид.

Час по-късно бизнесменът Иво Прокопиев обяви, че дава на съд четирима от ДПС.

Той завежда серия дела за клевета срещу народните представители Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов, а поводът за решението му били "безпрецедентните медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици, и особено в последните дни", пише Прокопиев в разпространена до медиите позиция.

"Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи", пише Прокопиев. И призовава Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов, "ако са толкова ербап, да се откажат от имунитета си на народни представители и да опитат да докажат в съда абсурдните си твърдения".

"Не разбирам подхода на ДПС и намирам за абсолютно недопустимо една партия, която има претенциите да е социална и либерална, да игнорира интересите на своите избиратели и да се противопоставя по такъв директен начин на желанието на цялото общество за законност и справедливост", завършва съобщението на Прокопиев.

Темата се пренесе и в пленарната зала, където Йордан Цонев от ДПС попита Кирил Петков дали Иво Прокопиев е в списъка, даден на прокуратурата.

Той се обърна към премиера с думите "искаме никой да няма основание да ви нарече марионетки на задкулисния кръг на Прокопиев, а такива основания се дават всеки ден".

Петков отговори, че миналата седмица е предал публично достъпна информация за 19 човека: "В информацията има ясни факти, които са описани в публикациите, за които исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща огромно внимание и не ги пропуска. Защо бяха 19, аз казах в Брюксел 20 - защото моята идея е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия ги предадохме".

И подкани: "Ако имате явни и ясни сигнали, за което и да е лице, включително и Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и оттук нататък - всички под един аршин. Оттук нататък данъците на всички българи няма да се харчат от кръгове, сякаш това им е бащиния".