Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в изявления от парламентарната трибуна, предаде БТА.

"Тази зима природата бе особено безжалостна към Родопите, засегната е инфраструктурата в целия родопски масив, разрушени пътища, но особено трагично е положението в определени населеди места, по специално в Кърджалийска област, в които свлачищните процеси са на път да разрушат цели села, отбеляза Местан.

По думите му към днешния ден общият брой на засегнатите къщи само в община Кърджали е 45, от които 4 са напълно разрушени, 6 са необитаеми, а 35 са потенциално опасни за обитаване. Той отправи молба да не се предпочита по-лесното и по-евтино решение да се осигурят жилища на тези хора, например в град Кърджали, вместо да се инвестира в овладяването на свлачищните процеси, което е по-скъпият вариант.

Същевременно си давам сметка, че са необходими огромни средства, които не са планирани в бюджета, каза Местан и посочи, че, ако е небходимо, ДПС е готово да подкрепи включително и актуализация на бюджета, като дефицитът да бъде завишен с 0,1 на сто - тоест на 1.9%.

"Обикновено опозицията гласува против бюджета и отношението към този акт структурира парламента на управляващи и опозиция. Но нямаме право пред лицето на трагедията, причинена от природното бедствие, да се делим на управляващи и опозиция. Длъжни сме да бъдем солидарни, коментира Местан.

Той подчерта, че ако не се вземе по-трудното и по-скъпото решение, има огромен риск свлачищните процеси да продължат, а тези 45 къщи могат да станат 145. Затова от ДПС очакват предложение - ако управляващите кажат, да се насочат целево средства от очертаващите се по-високи приходи от планираните.

Местан отбеляза, че трябва да се оцени по достойнство чувствителността, която кабинетът проявил по време на тежките дни на природното бедствие.

Лидерът на ДПС декларира, че целта на изявлението му не е извличане на евтини политически дивиденти. 

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира:

"Трябва да се види дали има смисъл да се наливат средства в нещо, което непрекъснато пропада. Да, някъде, където има възможност да се укрепи, където къщите все още са здрави, но може би трябва да търсим вариант не за прехвърляне на хората в Кърджали, а там, където е необходимо да се отчуждят терени, където са или държавни или общински. По някакъв начин да се даде възможност на хората да се подпомогнат, за да си направят жилища".

Регионалното министерство изготвя списък със свлачищата в страната и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще отпусне средства за аварийно-възстановителни дейности, обяви междувременно вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.