На пресконференция лидерът на ББЦ обяви, че мнозинство в парламента трябва да изключва антиевропейските партии.

"Това правителство трябва да изключва ДПС. ДПС трябва да излезе в опозиция и по резултатите виждам, че БСП в момента има много по-сериозни вътрешни проблеми за решаване и не е време в момента социалистите да мислят за управлението", обясни лидерът на "България без цензура", цитиран от БНР.

Преди това обаче, цитиран от пресцентъра на ББЦ, Бареков обяви, че е готов да седне с всеки на една маса, стига да стане пред медиите.
"Готов съм да преговарям с Борисов, Сидеров и Местан", каза той.

На пресконференцията по-късно Бареков обясни още, че България няма време и нерви да чака и търпи политически крамоли и пазарлъци.

"Народът очаква голямо консенсусно управление и първият мандат трябва да бъде реализиран. Ние сме за широко, проевропейско мнозинство в парламента с ясна политическа отговорност и с ясна подкрепа по групи", заяви той, цитиран от БТА.

По думите му всяка една от осемте групи в НС трябва да реши дали да участва в този формат, но това не означава, че всяка група трябва да има министри, а може да участва с даване на кредит на доверие и като конструктивна опозиция.

С поведението си през последната година политическите лидери пък разочаровали всички и затова в новия кабинет не трябва да присъстват партийните водачи.

Попитан дали ще напусне европейския парламент, Бареков каза, че тази седмица ще разговаря с колегите си и ще реши.

"Със сигурност няма да кандидатствам за министър-председател, министър или зам.-министър", каза той.

Бившият журналист каза, че ББЦ е в парламента и с нея ще трябва да се съобразяват. По думите му в 15 депутати партията успяла да се вмести в цялата география на България, ПГ била "великолепно балансирана".
Той отчете, че за първи път нова формация за три месеца получава представителство и в европейския парламент, и в българския, и този факт прави партията му незаобиколим фактор в българската политика и това е една от политическите новини на 2014 г.

Бареков свика заседание на ПГ, за да бъде избран преговорен екип за съставяне на правителство, въпреки че ЦИК все още не е съобщила официално окончателните резултати от изборите, преференциалното гласуване и избраните депутати.
От ББЦ ще излъчат работна група за преговори, която ще чака покана от ГЕРБ.
В групата не влиза Николай Бареков, а Светлин Танчев, Румен Йончев, Кънчо Филипов и Драгомир Стефанов.

Преди вота Бареков няколко пъти сменя позицията си с кого иска да се коалира, ако влезе в парламента. Дори предложи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подпишат споразумение, че няма да допускат ДПС във властта.
Изненадващо заяви и че БСП е най-демократичната и нормална партия и може да се коалира с нея в следващия парламент. 

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?

АНКЕТА: Гласувахте ли на предсрочните избори?