Павлова говори пред журналисти след церемония в министерството, на която бяха подписани договори с общините Генерал Тошево, Годеч, Малко Търново, Котел и Тервел по схема за подпомагане на общински лечебни заведения по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", предаде БТА. Те ще бъдат реализирани с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4,907 милиона лева.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков обеща на протестиращите пред Министерски съвет жители на общините Девин, Борово и Доспат, че държавата ще инвестира 1 милион за ново оборудване на болницата. За целта тя трябва да да се пререгистрира като филиал на смолянската, а общината да предостави сградата с учредено вещно право за 10 г. Решението за това трябва да се гласува в местния Общински съвет. А след среща днес с експерти на финансовото министерство стана ясно, че гражданите на Девин няма да блокират главни пътища заради неработещата болница, както се заканиха на протеста пред Министерския съвет вчера.

Днес Павлова уточни, че болницата в Девин е била определена да участва като конкретен бенефициент, но местната община е отказала да участва.
Идеята е била болницата да бъде закрита и да се направи и оборудва Медицински център с лекари от определени специалности и със Спешна помощ, както са направили останалите общини.
Община Девин обаче е отказала да преструктурира лечебното заведение и е поискала държавата да им даде пари.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която присъства на подписването, изрази съжаление, че община Девин не е сред общините, сключили договори. Тя отбеляза, че до края на седмицата се очаква Общинският съвет да вземе решение.

Павлова и Атанасова са провели разговори с ръководствата на общини, за да се изясни защо 10 месеца те не обявяват търговете за средствата за закупуване на апаратура и ремонт на болници, предаде „Фокус”. Това става, след като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че 300 милиона лева за апаратура за общинските болници стоят, а общините "се мотаят" с поръчките.

Павлова съобщи, че оттук-нататък, както и в днешните пет подписани договора, е поставена нова, допълнителна изрична клауза към бенефициентите. Те имат само шест месеца, в които трябва да проведат търговете, да изберат изпълнител и да започнат работа по проекта, за да е сигурна държавата, че проектите ще се реализират успешно.

Павлова уточни, че от общините не са могли да дадат много добре аргументирани отговори за бездействието си.
"Те ни казаха: ние първо ще сменяме изискванията в техническите спецификации, защото така казаха лекарите. Това навежда на едни мисли, които не ми се иска да се окажат факт. Ние още веднъж се обърнахме към тях, че трябва да спрат да сменят техническите си спецификации", добави Павлова, без да каже за какво точно намеква.

Към днешна дата са одобрени документациите на 27 болници, остават още три, които продължават да не се справят с този процес.