Президентът Румен Радев ще приеме посочения за служебен премиер Димитър Главчев, който трябва да обяви състава на служебния кабинет. Ден по-рано - по време на срещата с ръководството на ЦИК, Радев заяви, че Главчев ще бъде готов със състава на правителството до края на деня, и затова кани и него на срещата с партиите.

Радев връчи папката миналата събота, а Главчев имаше срок до утре, за да подбере равноотдалечени, по думите му, експерти за служебни министри.

За първи път президентът ще проведе едновременно с това и консултации с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание от 9:30 часа, както повеляват последните конституционни промени.

"В изпълнение с чл. 99, новата алинея 5, вече поканих парламентарно представените групи и г-н Главчев утре в 9:30 за да проведем консултациите съгласно тази нова линея и да уточним крайното време за провеждане на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК", обяви президентът.

"На 5 април, петък, от 9:30 часа в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията президентът Румен Радев ще се срещне на "Дондуков" 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство. В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.", се казва в съобщението от президентския пресцентър.

На 30 март Радев възложи на Главчев да предложи състав на служебно правителство в рамките на седем дни и му благодари, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство.

Днес се очаква да узнаем и кога президентът ще насрочи изборите и дали те ще бъдат 2 в 1, каквато позиция защити той вчера на срещата с ЦИК. От комисията обясниха, че са в състояние да организират едновременното провеждане на национален вот за парламент и на европейски избори.