Президентът Румен Радев и избраният от него кандидат за служебен премиер Димитър Главчев ще се срещнат в петък сутринта. Държавният глава ще разговаря и с парламентарните групи в Народното събрание, стана ясно от съобщение на пресслужбата му. 

"На 5 април, петък, от 9.30 часа в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията президентът Румен Радев ще се срещне на "Дондуков" 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство. В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.", гласи съобщението от президентската канцелария.

Очаква се на срещата утре Димитър Главчев да представи пред държавния глава проектосъстав на служебен кабинет. Той заяви, че ще бъде готов със състава му до края на деня, каза Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

По конституция президентът назначава служебен кабинет след консултации с парламентарно представените политически сили.

Днес държавният глава провежда среща и с членовете на Централната избирателна комисия.

На 29 март президентът Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а ден по-късно му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамкте на седем дни. Радев благодари на Главчев, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство.

"Ще се стремим към избори "две в едно", каза тогава пред журналисти Димитър Главчев на излизане от президентството. "Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили", подчерта той.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Така Димитър Главчев ще стане първият служебен премиер по новите правила.

Конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат, пропомня БТА. 

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет, Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.