В Народното събрание обсъждат предложението на председателя Ива Митева пленарните заседания да се провеждат през седмица. Тя се мотивира с това, че режимът на работа в зала трябва да се редува със заседанията на комисиите, предаде БНР.

"Тук идеята не е парламентът да не работи, напротив, парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа или по нощите, не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента, депутатите трябва да започнат да изпълняват съвестно задълженията си", коментира Митева, като се аргументира, че и в други европейските парламенти е така.

Тази идея няма да бъде одобрена от обществото, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев:

"Според мен обществото няма да реагира положително на такъв начин на работа на народните представители..., а най-важното всъщност е качеството на работа".

На свой ред Йордан Цонев от ДПС напълно одобри идеята за редуване на заседанията на парламента с тези на комисиите.

"Можем да работим всяка седмица в зала, но тогава в комисиите, тъй като са много, ще работим по пет човека с чужди гласове. Вие виждахте как е в комисия - влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисията, за да работи. Трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9 часа сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. Ще има санкции, който не идва - без заплата", каза той.

По думите му ДПС ще подкрепи идеята за друг начин на провеждане на заседанията в пленарната зала, ако общественото мнение и медиите застанат зад това предложение, съобщи БТА.

Филип Попов от "БСП за България" коментира, че такъв начин на работа би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисии, но трябва да се види най-добрият баланс, така че работата на НС да бъде ползотворна.

"Този парламент е от неголеми парламентарни групи, което означава трудно покриване на две комисии, които са в един и същи ден", аргументира се той.

"Нашата парламентарна група от "Изправи се БГ! Ние идваме!" е категорично против. Ние сме го обсъдили и днес няма място обаче за тази дискусия, защото това е въпрос за бъдещи периоди, ако някой предложи това, но в момента в правилника няма такова предложение", коментира Мария Капон от ИБГНИ.

Предложение и за парламентарния контрол

Премиерът, вицепремиерите или министър, който не е отговорил в законния срок на въпрос или питане, е длъжен в десетдневен срок да се яви лично пред Народното събрание и да даде обяснение защо не е изпълнил задължението. Това предвижда пък проектоправилникът за работа на 46-то НС, обсъждан от временната комисия, която изработва регламента за дейността на депутатите.

В последните до два часа от заседанието в първия четвъртък на всеки месец министър-председателят и заместник-министър председателите се явяват пред парламента и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството. Въпросите ще бъдат отправени от депутатите на самото заседание и не могат да съдържат искане да подробни числови данни.

"Предвижда се свободен достъп на медиите до НС, съгласно правилата за акредитация. Няма да бъде ограничена нито една медия", подчерта Ива Митева.