Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева. Доставките трябва да започнат в края на 2025 г. и да завършат в началото на 2028 г.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

До гласуването се стигна след тричасови разгорещени дебати, след които ресорният министър Тодор Тагарев заключи: "Това е добро решение, съжалявам, че има депутати, които работят срещу интересите на българската армия". От опозицията пък се противопоставиха на решението и поискаха оставката му.

В рамките на дебата бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. 

Критики дойдоха очаквано от страна на народните представители от "БСП за България" и "Възраждане".

Борислав Гуцанов от "БСП за България" заяви, че подобно решение е "национално предателство":

"Надявам се, че във вътрешния джоб на Тагарев стои неговата оставка и днес ще я подаде, като свърши това заседание, ако не го е направил, като е влязъл в Народното събрание. Най-разумното е това да го оттеглите и да си дадете оставката, за да спрете това национално предателство, което извършвате, г-н министър".

Колегата му Атанас Зафиров посочи, че с приемането на днешното проекторешение се отменя решение на 44-ото Народно събрание и се приема ново, в което сумата, която се залага, е двойно по-голяма. Освен това постави въпроса как така договор за милиарди левове ще се подпише от директор на дирекция в Министерство на отбраната.

Стоян Таслаков от "Възраждане" посочи, че въпросните бойни машини, били наричани "афганистанските гробници".

"Ще дадем 2,5 милиарда за едни машини, които в Афганистан са се превърнали в гробници и ковчези. В България също се произвеждат такива машини, които са на въоръжение в други държави".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че това е много стар модел, използван от Морската пехота на САЩ, който бил спрян от производство. Той каза, че за тези пари могат да се купят френски и немски модели и попита дали ще бъде изпълнено изискването за 20 процента индустриално сътрудничество.

Костадинов добави, че това решение е престъпно и "Възраждане" няма да го подкрепи:

"Това решение е престъпно. И ще направим така, че независимо кой го е подписал един ден да си носи наказателната отговорност и да излежи в затвора присъдата за своето престъпление". 

Депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" пък каза от трибуната, че "министър Тагаренко" е спуснат от американското посолство и защитава украинските интереси.

В отговор Искрен Митев от ПП-ДБ каза, че Костадин Костадинов може да решава единствено "с какви чорапи да ходи на работа", визирайки резултатите на партията след изборите. На което лидерът на "Възраждане" отговори на Митев да не занимава хората и парламента с фетишите си: "Първо говорехте за вратовръзка, сега за чорапи". 

Зам.-председателят на парламента Росица Кирова направи забележка за езика, но не пожела да санкционира по-сериозно депутатите, както настоя Настимир Ананиев. 

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пък коментира, че "Страйкърите" "гърмят като пуканки" на фронта в Украйна. 

"Тагарев е вреден. Просто е вреден. Тези същите "Страйкъри" си направете труда да видите какво се случава на фронта в Украйна. Съжалявам, но дадоха стара бойна техника на украинците, а сега гърмят като пуканки", заяви Йорданов пред журналисти. По думите му темата за модернизацията на българската армия е належаща: "Купуването на бойна техника е необходимо, защото българската армия е изключително слабо въоръжена. Техниката е морално остаряла".

Министър Тагарев отговори на критиките в залата, като обясни, че "имаме шанса да направим една много сериозна и съществена крачка към модернизацията на българската армия".

"Първите бойни машини от този вид са постъпили в сухопътните войски на САЩ през декември 2017 година и към момента сухопътните войски на САЩ закупуват такива бойни машини".

От ГЕРБ, които подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът. А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

Председателят на военната комисия Христо Гаджев обясни, че сделката е изгодна финансово:  

"540 млн. евро е за 150 машини, т.е. по-евтино, отколкото всички останали предложения на фирми. А за 195 машини е 715 млн. евро, т.е. пак по-евтино, отколкото другите компании дават за 150 машини".

Тагарев благодари на Гаджев и на Георги Ганев от ПП-ДБ за представените доклади и посочи, че ако депутатите ги бяха слушали, щяха да получат отговори на много от въпросите, които са били поставени.

"Очевидно за вас това не е важно, по-важно да си водите пропагандата", каза Тагарев. Той посочи, че няма никакво значение дали министър или заместник-министър ще подпише договорите. Министърът подчерта, че този процес продължава повече от десет години и припомни, че първите технически задания са разработени през 2012 г.

"Този подход е добър и можете днес да вземете едно разумно и добро решение за българската армия", смята Тагарев. Той уточни, че около 40 процента от човекочасовете по производството на машините ще бъдат положени тук, в България.

Министърът каза още, че тук ще бъде изграден и Регионален център за ремонт и поддръжка на машини "Страйкър" за Европа. "Имам достъп до класифицирани доклади - това, което каза г-н Костадинов каза, не съм го срещал в тези доклади", каза още Тагарев в отговор на критиките на лидера на "Възраждане".