От БСП изразиха съмнения за конфликт на интереси, свързани с министъра на отбраната и семейството му.

"Имаме много сериозни съмнения, че министърът на отбраната е в остър конфликт на интереси. Считаме, че на базата, с която разполагаме, а тя е проверима и безупречна, има съмнения за много сериозен конфликт на интереси между семейството на господин Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 г. Тя е за договаряне на безпилотни летателни средства TERES-02", каза пред журналисти в парламента депутатът Румен Гечев.

"Една година и десет месеца по-късно от обявяването на поръчката и само един месец след като Тагарев поема поста министър на отбраната процедурата е приключена и за изпълнител на поръчката е избрано обединението "Български безпилотни летателни системи".

Стойността на поръчката е около 11 млн. с ДДС.

Според Гечев в обединението влизат две фирми - "Телесис" ООД и "Контракс" АД, посочи Гечев и отбеляза, че изпълнителен директор на Телесис ООД е съдружник заедно със съпругата на Тагарев във фирмата "Прокон" ООД. Както е видно от сайта на фирмата "Прокон" ООД, Тагарев все още фигурира като консултант, добави той.

Според Гечев възниква въпросът дали няма "скандален конфликт на интереси", обявил ли е Тагарев за "такъв конфликт на интереси". Дали близки сътрудници на Тагарев от неговия кабинет са опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана с тази сделка за промяна в стойността на проекта поради настъпили някакви обстоятелства, попита още Гечев. И припомни, че е внесъл питане към Тагарев е още през септември.

До момента обаче все още не са получили такъв. В продължение на месец обаче депутатите бяха в почивка и парламентарен контрол не е имало. В петък, когато по програма е предвиден такъв, министър Тагарев има ангажименти покрай дегелацията от НАТО.