Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проекта за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Той предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията Stryker ("Страйкър"). "За" гласуваха 14 депутати, а "против" - четирима.

Прогнозната стойност за реализация на проекта е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години.

В началото на септември Пентагонът съобщи, че държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър". Корпорацията "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

Преди заседанието на комисията министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни пред журналисти, че идеята за този проект е от 2012 г. Предходните правителства са започнали да вървят по два пътя - единият е да поискат информация от фирми-производители и паралелно са отправили искане към САЩ.

"Взето е решение от моя предшественик да се обърнем към т.нар. писмо за искане на проект на договор към САЩ. Получихме отговор и той беше дискутиран в детайлен преглед. Тук става въпрос и за срокове на доставка, и за пълен пакет способности - нещо, което не бихме могли да постигнем към фирма-производител на бронетанкова техника", добави министърът.

"Ще водим разговори правителство-правителство, ако има проблеми в изпълнението на договора, как могат да бъдат решени, така че да не загуби страната ни. Не говорим за неустойки и финансови компенсации", обясни Тагарев.