Министерски съвет прие доклада на министъра на отбраната за одобряване на проект на международен договор BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

Докладът е насочен и към упълномощаване на длъжностно лице, което да проведе преговори и подпише договора. Това следва да се случи след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътни войски, уточняват от МС.

Съгласно Закона за международните договори на България този проект на международен договор трябва да бъде одобрен от правителството и да бъде упълномощено определено длъжностно лице за неговото подписване от страна на България. Предвижда се последващо ратифициране на договора от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.

С днешното си решение правителството дава задача на министъра на отбраната Тодор Тагарев да подпише договора веднага след това.  Сделката за "Страйкър"-ите вече бе одобрена от комисията по отбрана и тази по финанси в парламента. Предвижда се гласуването в пленарна зала да стане през декември. Осигурени са пари в бюджета и за първата вноска.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър" (Stryker), съобщи Пентагонът в началото на септември. Корпорацията "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение. Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа "Страйкър", включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.

Докладът на Тагарев предвижда общата им цена да не надвиши 1 милиард и 376 милиона долара. Машините трябва да влязат в редиците на Българската армия до 2028 година, а първите от тях ще започнат да пристигат през 2025-2026 година. Плащането ще бъде разсрочено за 5 години - до 2027 година. Ако договорът с американската страна бъде сключен успешно, до края на годината трябва да се платят близо 90 милиона долара. Най-големи ще бъдат вноските през 2024 и 2025 година - по над 600 милиона долара на годишна база.