Предложението за отпадането на единствената точка от дневния ред направи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, предаде БТА. За него гласуваха 130 депутати, против бяха 35 народни представители, а един гласува "въздържал се".
След гласуването председателят на Народното събрание Цецка Цачева закри заседанието и насрочи следващото за утре от 13.00 часа.

По-рано Цачева изчете в пленарна зала поименно всяко от постъпилите заявления на депутатите от "Атака", с които те обявяват оттеглянето на подписите си под искането за вот на недоверие.

"Оттеглянето на подписите е правно ирелевантно, няма правно значение", заяви депутатът от Коалиция за България и конституционалист Любен Корнезов в началото на извънредното заседание на парламента. Затова според БСП дебати по внесения вот на недоверие трябва да има, а утре - гласуване.
"Не може осем народни представите да отнемат конституционно право на 232-ма депутати. Защо не сте написали въз основа на какъв текст оттегляте подписа си - не можете да се позовете, защото няма такъв в правния мир", обърна се той към депутатите от "Атака" и добави, че като оттеглят подписите си, остават саморъчно написаните им имена.

"Нашето дело за "Белене" е право дело, ако не днес, утре ще победим, другари!" каза още Корнезов на съпартийците си.
"Не ми е ясно защо ГЕРБ се страхува от дебати. Изглеждате смел човек, защо се страхувате от дебатите", обърна се той към премиера Бойко Борисов, който присъства в залата заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Премиерът обаче призова депутатите от опозицията да престанат с чисто юридическите хватки и да изложат тезите си по същество по проекта за АЕЦ "Белене", предаде БТА.
"Близо час слушам върху какво се умува - че искат вот на недоверие, за който самите те са убедени, че дори подписи не могат да съберат, и всъщност искат да превърнат парламента в място, където да си кажат тезите, макар че съзнават, че нямат и тази мощност в момента - да го направят като вот на недоверие", заяви Борисов.

Той отбеляза, че с министър Добрев са готови да представят аргументите си и поиска всички, които имат интерес, да останат в парламента и да изложат тезите си. "Ако някой трябва да се плаши от дебати, това сте вие", заяви още премиерът в отговор на БСП.  "От това, което ще изнесат парламентарните групи, ще стане ясно на всички български граждани, че нито сте имали цена, нито сте имали договор за изграждането на атомната централа", добави той.

След прекратяване на заседанието Борисов остана в пленарна зала, за да се проведе дебат, който той предложи по АЕЦ „Белене” с всички парламентарни групи. В залата останаха само депутатите от ГЕРБ, предаде "Фокус".
„Видяхте празния парламент. След предложението ми да останат всички парламентарни групи и да проведем дебат за АЕЦ „Белене”, видяхте, че остана само един депутат от ДПС и депутатите от ГЕРБ”, каза премиерът, който продължи да говори въпреки изключения микрофон.

След изказването на министър-председателя от Коалиция за България също решиха да дадат мнение на пресконференция и докато Сергей Станишев говореше на микрофоните пред медиите зад тях мина министър-председателят Бойко Борисов. Между него и Станишев се състоя кратка словесна престрелка.

Лидерът на БСП коментира, че всичко това е "голям цирк".

Според икономическия анализ на HSBC - при най-оптимистичния сценарий на АЕЦ „Белене”, цената е 10 милиарда 350 милиона евро, каза още Борисов. Той обяви, че становището на HSBC е публикувано на сайта на МИЕТ, както и че е раздадено на всички парламентарни групи и на прокуратурата.

А според доклада на финансовата инспекция, НЕК е платила над 383 млн. евро на "Атомстройекспорт", без да има сключен редовен договор.