Досега санкция имаше само за отсъстващи без извинение народни представители, които не са участвали в регистрацията в началото на заседанието.

Прието беше още при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец парламентът да не поема повече от една трета от т.нар. представителни разходи на депутата. Остава сегашният текст, че в такъв случай се удържат и две трети от месечната му заплата.

След гласуване и прегласуване бяха отхвърлени предложенията на "Атака", които предвиждаха при 3 поредни неизвинени отсъствия или 5 за целия месец депутатите да не получават изобщо месечно възнаграждение, както и представителни разходи.

Не е редно да не ходиш на работа и да получаваш част от заплатата си, аргументираха се от партията.

Според действащия досега правилник, дори и да не участват в нито едно от 12-те пленарни заседания в месеца, народните избраници получават 800 лева от основната си заплата, която е близо 2400 лева. 

И в момента на сайта на парламента може да се види кой депутат е отсъствал необосновано. От глоби за последната половин година са удържани над 370 000 лева, като най-много са загубили депутати от ГЕРБ - 340 000 лева, тъй като са и най-много, предаде bTV.

От ДПС обаче държат първенството.

Делян Пеевски освен 2 пъти или 3 пъти, не се е появявал”, заяви Николай Александров от „Атака”.

Депутатите пак спориха
 
Към средата на октомври неоправданите отсъствията на депутати от ГЕРБ са 1560, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Красимир Велчев от ГЕРБ обаче разкритикува промените в правилника:

"Отново не чуваме какво иска обществото – то иска ние да си ходим, а ние тепърва правим промени. Половината от тия предложения, които чух, са чиста доза популизъм".

Той даде пример - питали Хенри Форд колко категории работници познава и той отговорил: "Има четири основни категории – умни и работливи, умни и мързеливи, глупави и работливи, глупави и мързеливи. Най-вредни са глупавите и работливите".

"Повечето от вносителите на промените – да работят и нощно време, за да нямат време да се възпроизвеждат", добави депутатът. 

Образцовата партия ГЕРБ беше образец на корупцията, заяви пък лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той припомни, че в миналия парламент депутати, които напуснаха партията му, обявиха принадлежност към ГЕРБ. 

2.5 млн. лв. бяха откраднати от „Атака” Аз съм убеден, че не са отишли за дарения, а за подкупи към бивши депутати от „Атака”, заяви Сидеров.