Мая Манолова, която е председател на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс, обясни, че вече има препоръка за махане на имунитета на кандидатите за депутати от Организацията ”Група държави срещу корупцията”. По думите на Манолова, има индикации, че комисията може да приеме предложението.

"Няма друга страна, която да дава имунитет на кандидатите за народни представители. Може би е необходимо да се приведем в съотвествие с изискванията на тази организация, защото тя е считана за безспорно авторитетна", обясни тя, цитирана от БНР.

Четин Казак от ДПС подкрепи падането на имунитета, но каза, че трябва да има някаква защита от хипотезата от политическо посегателство.

Отпадането на депозита

Мая Манолова каза, че в момента според Изборния кодекс депозитът за партиите е 10 000 лева, като те се възстановяват при преминаване на 1% при вота. Предлага се за партиите той да е 2500 лв., а за коалициите - 5000 лв.

"Знаем какви са очакванията на гражданското общество, ние очакваме от тях разум и трябва да има механизъм да се гарантира някаква степен на сериозност, за да не изпаднем в крайности. Наистина трябва да се намали размерът на депозитите, но съвсем да отпадне е малко пресилено", коментира обаче Четин Казак от ДПС.

Манолова му отговори, че може да се обмисли допълнително дали за инициативните комитети да не се приеме депозит от например 500 лв.

Тя поясни, че идеята на някои граждански организации е без партия, инициативни комитети да могат да регистрират граждански листи.
Депутатката от левицата призна, че това е на ръба на закона и Конституцията, но според нея е добре да се помисли за това.

Казак отговори:

"Партиите представят устави, документи за регистрация, а инициативен комитет, който иска да издига кандидати на национално ниво, може или да се регистрира като политическа партия, или да се концентрира в определен район, където има мажоритарен избираем кандидат."

По думите му иначе се заобикаля Законът за политическите партии и това е неравностойно третиране.

Манолова повтори вече дискутираната идея подписите в подписката за коалиции да бъдат поне 5000, за партии - 2500, а за издигане на независими кандидати - 1% от избирателите за съответния район, но не повече от 1000.