Софийски градски съд (СГС) оправда народния представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов по предявеното му обвинение за купуване на гласове, съобщиха от пресцентъра на левицата.

"В продължение на близо две години бях подложен на политически натиск. Към мен и БСП бяха отправени много клевети и неистини за повдигнатото ми обвинение. Още от самото начало беше ясно, че то е плод на политическа поръчка, с цел очерняне и дискредитиране на политическия опонент. Още преди две години беше ясно, че обвинението е скалъпено и несъстоятелно от правна гледна точка. Всички тези абсурдни обстоятелства се потвърдиха от решението на СГС. Бях се превърнал в една от опорните точки на ГЕРБ, под диктовката на Цветан Цветанов и компания. Жалко е, че институциите в България допускат политическо заиграване с истината и справедливостта. Това е и една от причините гражданите да не вярват на институциите, които са задължени да постановяват справедливост. Надявам се всички, които участваха в тази клеветническа кампания, да получат своето справедливо възмездие. Все пак има граници, които политическото говорене не бива да прекрачва", заяви самият Генов, цитиран в съобщението.

През юни 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде свален имунитетът на социалста, избран от 17-и многомандатен избирателен район - Пловдив. Мотивите за това бяха доказателства по разследване на Окръжна прокуратура-Пловдив, че от 1 до 30 март същата година, в Асеновград, в съучастие като съизвършител с Николай Христев, Генов организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас, за да склони местни хора да гласуват в негова полза и в полза на политическа партия на изборите на 26.03.2017 г.

Манол Генов сам се отказа от имунитета си, а лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че такова разследване ще даде възможност той да изчисти името. От партията отказаха да поискат оставката на своя депутат, докато не излезе съдебното решение, въпреки многократните призиви за това от страна на ГЕРБ и специално на Цветанов.