Премиерът е оптимист, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще изградят противоречията около законодателната програма на скорошна среща. По думите му и двете партии са направили големи компромиси, но трябва още да бъдат направени и от двете страни. "Управленската програма е на финална фаза, вероятно следващата седмица ще я представим публично", каза още премиерът и уточни, че е изработена съвместно с ГЕРБ. Денков отново повтори, че ако нещата не потръгнат, е готов да се оттегли от поста.

"Няма нужда да ме призовава моята партия да си подам оставката - аз от самото начало съм казал, че ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката", каза премиерът Николай Денков пред медиите, като добави, че това се отнася и до министрите му. В същото време той изрази оптимизъм, че ГЕРБ и ПП-ДБ ще се разберат за общ документ. Коментара той направи, след като участва в първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Аз съм оптимист, че двете парламентарни групи ще намерят начин да формулират механизъм, по който може да се вземат решения в Народното събрание. Всяка от двете страни направи много компромиси досега, очевидно ще трябва да се направят и още компромиси от двете страни, за да може да продължи процесът", добави той.

Попитан дали ще подпишат коалиционно споразумение, Денков отговори, че очаква да се разберат на среща.

"Очаквам в най-скоро да има среща, но механизмът предполага ръководствата на ПГ да изработят механизъм, който да реализира, както законодателната програма, така и координацията между управленската и законодателната програма", каза премиерът. По думите му в МС няма напрежение, а синхрон, по-скоро срещата трябва да е между ръководствата на двете коалиции в Народното събрание, като добави, че той самият също ще се включи в разговорите.

"Работата в МС в момента върви в доста конструктивен дух, по-скоро въпросът е свързан с реализацията на законодателната програма в НС. Напрежение възниква от процеса на назначенията, търси се консенсус, ако не беше такъв процесът, отдавна да съм назначил всички зам.-министри и областни управители, защото химикалката е у мен, както се казва", коментира още министър-председателят. По думите му всички назначения в изпълнителната власт предварително се координират с ГЕРБ.

"ГЕРБ участваше на най-високо ниво, така че, твърденията, че видите ли, само ПП-ДБ взема решения, не са верни. Както няколко пъти съм обяснявал досега - всички назначени зам.-министри и министри, са на база на разговори и с консенсус", заяви Денков.

Премиерът коментира и взрива в склада за боеприпаси на Емилиян Гебрев край Карнобат, като укори службите, че не са дали информация на правителството за резултата от разследвания на предишни подобни взривове. В неделя премиерът разпореди затягане на мерките в оръжейните предприятия в страната.

"Това, което е най-притеснително, е, че в последните 20 години периодично се случват такива взривове, а ние нямаме информация нито от службите, нито от разследващите органи, какъв резултат се е получил", коментира премиерът и отчете, че подобни случаи са зачестили особено през последните десетина години.

"Знаете, че има информация, че може би са включени разузнавателни служби на чужди държави в тези процеси", допълни той. Денков ще пита разузнаването "имат ли препоръки, или ние сме в неизвестност, защото някой не си е свършил работата".

"Очевидно има злонамерени сили, които се опитват да попречат", заключи премиерът, като напомни, че за страната ни приходите от отбранителната промишленост са едни от най-важните за българската икономика.

Службите не са спирали да работят, обобщи той относно ситуацията в Русия, като уточни, че няма пожелали да се приберат у нас българи, които пребивават на територията на РФ.

"Има много упорита дезинформация от сайтове, социалните мрежи и политици", каза той по отношение на политиката на кабинета и помощта за Украйна. "Тя има за цел да плаши хората. Никога не е ставало дума да изпращаме войски, медицински сестри. Това, което сме казали, е, че ще подготвяме украински медицински сестри и лекари. Тук бих искал да кажа, че има политически сили, които нямат позитивна посока, единственото, което им остава, е да плашат хората", заяви министър-председателят.

Денков назова партия "Възраждане", която, по думите му, "отправя призиви за насилие, включително от лидера, срещу демократичната система в България", понеже "не могат нищо позитивно да представят, докато ние през цялото време гледаме как да помогнем на бизнеса и на хората".