ГЕРБ продължава да настоява за коалиционно споразумение с ПП-ДБ по повод документа със 7 точки, наречени "гаранции", които от мандатоносителите бяха поставени на тяхното внимание. Нагласата е да се състои среща между двете формации, за да уточнят общия механизъм с ангажименти за управление. Такава покана отправиха от ПП-ДБ още в петък.

Среща с ПП трябва да има, формулата на управление, измислена до момента, не е изцяло работеща, а от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми, потвърди в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на партията на Бойко Борисов - Даниел Митов.

Той коментира, че ако става въпрос за 7-те точки от предложения от ПП-ДБ механизъм, то от ГЕРБ могат да предложат и 127 точки.

"Подобен тип точки се пишат съвместно, в коалиционен разговор. 1-2 седмици, месец - колкото е необходимо - толкова. Въпросът е да съдържа необходимите елементи, така че в крайна сметка да функционира правилно. Да има механизъм, през който се правят назначенията", каза Митов.

По въпроса за коалиционното споразумение той подчерта, че са предупреждавали мандатоносителите още преди сформирането на кабинета.

"Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат няма да сработи. Не напразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат. А защото когато се конструира парламентарно мнозинство, да се разпределят отговорностите. Всеки да има мотив да брани мнозинството и да следва ясно разписани приоритети в това коалиционно споразумение", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Митов отхвърли обвиненията, че ГЕРБ са поели ангажимент за създаването на борд по назначенията, а всъщност такъв няма. И даде пример в обратната посока - за назначения, които не са съгласувани с неговата партия, като визира министъра на спорта. 

"Назначил за зам.-министър ръководителката на неговата дипломна работа, защото й бил обещал. Това му е мотивът. Призовавам Денков да си влезе във функциите. Те започват да си правят каквото си искат", изрази възмущение Даниел Митов.

"Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме единствено само желание за завладяване на все повече позиции и власт, без компетентност. Предлагат ни за областен управител на Варна дама, която няма никакви квалификации за това", продължи депутатът от ГЕРБ с примери за назначения.