Премиерът акад. Николай Денков възложи на Министерството на икономиката и индустрията и МВР - Главна дирекция "Национална полиция", направление "Контрол по общоопасните средства" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", да извършат проверки и да предприемат превантивни действия за сигурността на държавни и частни производствени предприятия от българската военна индустрия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Екипи на институциите ще направят посещения в няколко обекта утре - понеделник. Целта е спешно да се подсилят мерките за сигурност на предприятията и хората в сектора, след като малко след полунощ на 25 юни избухнаха взривове в склад за боеприпаси на частен производител край Карнобат.

Освен сигурността на гражданите, предприятията и районите около тях, приоритет на правителството е и цялостната подкрепа за развитието на българската отбранителна индустрия, ключова за икономиката на страната, посочват още от МС.

Във връзка с взривовете от снощи, в ход са протоколите за реакция. С оглед на ситуацията, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов възложи засилване на мерките за сигурност на всички държавни заводи от военно-промишления комплекс и районите около тях.

Инцидентът в склада за боеприпаси е станал малко след 1:00 часа тази сутрин. По данни на Областната дирекция на МВР в Бургас няма данни за пострадали хора. Случаят се разследва от ДАНС.

Складът е на фирма "Емко" на бизнесмена Емилиян Гебрев, който няма обяснение за причината за пожара. Площите са разположени в общо четири бивши военни хранилища. Специалисти по боеприпаси, пожаротехнически експерти и разследващи полицаи ще направят оглед на място след изтичането на 72 часа, в които обектът ще остане запечатан.

Все още не е ясен размерът на нанесените щети от последвалия след взривовете пожар.

Това е втори пожар в склад на оръжейния търговец в рамките на година. В края на юли миналата година имаше взрив в едно от халетата за боеприпаси, разположени в местността "Чобан дере". Тогава Гебрев обяви, че най-вероятно става въпрос за умишлен палеж. Разследването все още продължава.

Кой или какво стои зад тези взривове е доста сериозно и доста страшно, самият факт, че от 2013 г. досега всичко, свързано с такъв тип взривове, се замазва и се изпраща в забвението,  каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви бизнесменът Емилиян Гебрев. 

Всички електронни устройства, с които е обезпечена базата, на предишния взрив бяха иззети от компетентните органи, какво са видели и какво не са видели, и какво са направили, никой не знае, защото нищо не е достигнало до нас, каза Гебрев и допълни, че разследващите органи не са го търсили.