След близо 7 часа тежки преговори с протестиращите властта постигна споразумение със 7 точки, подписано от част от протестиращите и от премиера Николай Денков. Синдикатите в ТЕЦ-овете са сложили подписите си, но не и синдикатите в мините - нито от КНСБ, нито от "Подкрепа".

За прекратяване на протестите от страна на миньорите и енергетиците няма еднозначен отговор, тъй като една част от организациите, които протестират, са обещали да спрат с блокадите едва след гласуването на споразумението в Народното събрание. Друга от организациите е настояла да го обсъди първо с хората си, обясни премиерът. Трети пък са заявили, че спират протестите.

"Имаме споразумение с подписи. Не затваряме централи, пазарът ще го реши", обобщи премиерът резултата от споразумението министър-председателят Николай Денков

"Рестартирахме процеса, стартирахме от тези 6 точки, имаме крайно споразумение, което беше подписано. Това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под 7 точки, утре ще бъдат внесени в НС и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да се потвърди като ангажимент и на партиите", заяви пред медиите Николай Денков. 

"Държавата няма да затваря административно никакви централи на въглища, те имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат. Наред с това ние имаме нужда от базови мощности, така че да няма проблеми с електричеството. Нито правителството, нито партиите могат да рискуват такова нещо", заяви министър-председателят.

"Това, което те искат, няма как да стане по техния начин, но може да стане по различен начин. Има правила и те ще се спазват. Да работят толкова централите, колкото пазарът им позволява", добави той.

Една от организациите е заявила, че иска първо да обсъди текста с протестиращите и да го подпише едва след това. Има разнобой между различните участници в протестите, констатира премиерът.

По думите му една от точките от исканията на протестиращите е отпаднала по тяхно настояване. За това са се разбрали двата синдиката зад протеста.

Част от организациите казаха "ние ги спираме", друга организация обещала да ги прекрати, когато се гласува споразумението в НС. Друга организация обяснила, че трябва да обсъди споразумението с хората и тогава ще бъде взето решението.

Под този документ има подписи и тези подписи ще бъдат внесени в парламента, заяви премиерът.

Споразумението не е подписано от представителите на мините, съобщи след разговорите президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той не се ангажира да каже дали протестите спират.

"Дали ще спрем блокадата, сега ми е трудно да ви кажа", заяви синдикалистът по БНТ.

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени. Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от "Възраждане" Цончо Ганев.

Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка.

"Моля, запишете в документа като точка 10, че ако всички тези точки не бъдат спазени, правителството ви ще подаде оставка и ще се ангажират, предполагам, колегите да го подпишат", призовават протестиращите.

"Няма да го впиша в споразумението, ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам - с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставка", казва Денков.

През цялото време на преговорите протестиращи и депутати от ПП и "Възраждане" публикуваха на живо във Фейсбук отделни части от разговорите между властта и протестиращите, след като медии на срещата в парламента не бяха допуснати. В преговорите участваха депутати от всички парламентарни сили без БСП.

Участниците в преговорите от страна на миньорите и синдикатите тръгнаха към горещите точки на блокадите, за да информират протестиращите за постигнатото споразумение и да вземат окончателно решение.