Представители на протестиращите миньори и енергетици публикуваха във Фейсбук таен запис, направен от срещата им с партиите от НС и премиера в търсене на разбирателство за спиране на блокадите и за изпълнение на шестте искания, огласени от бранша.

По време на разговора Николай Денков им обяснява, че ако сега се изтеглят териториалните планове за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил, страната ни няма да получи парите, в размер на няколко милиарда, и те ще бъдат пренасочени от Брюксел към друга държава членка. В началото на разговора става ясно, че ще бъде сформирана работна група, която да търси решение на исканията, поставени от протестиращите. 

Не е изключен и вариант за изработване на общ документ, който да бъде подписан от всички страни.

Срещата между протестиращите енергетици и миньори, правителството и парламентарно представените формации продължава в работен формат, съобщи междувременно БНР.

В началото на срещата премиерът уверява, че полицията не е предприемала никакви репресии спрямо протестиращите. "От страна на полицията няма никакви действия, които да са предизвикали сблъсъци", подчертава министър-председателят. Срещата продължава повече от пет часа, а в нея участват и синдикалните лидери.

Денков казва, че са тук, за да се опитат да намерят решение за бъдещето. "Ако започнем да спорим за миналото, ще изгубим бъдещето. За да се предоговори Планът /б.р. - Планът за възстановяване и развитие/, ние трябваше да изпратим целия пакет от мерки и териториалните планове до 30 септември", казва той по време на срещата. И обяснява, че предоговарянето на плановете, за което настояват миньорите, трябва да се състои според правилата на Европейската комисия.

"Ако се изтеглят съответните планове, разговорът приключва, защото сроковете ще бъдат изпуснати. Има алтернатива и тя е да започнем да говорим истината. Искам да се знае истината от хората, защото решаваме тяхното бъдеще, не моето, не на МС. И те трябва да знаят какви са опциите", каза премиерът. Той напомня, че в МС са били готови да подпишат споразумение със синдикатите на 30 септември, но отказът е дошъл от тяхна страна. "Отказът дойде от страна на синдикатите, не от нас, готов съм още утре да продължаваме с разговорите. Вие се отдръпнахте от този процес, аз съм готов още утре да прецизираме споразумение и да го подпишем", добавя Денков.

 

"Тези пари са отделени за България, ние ги имаме, те са български. Ако нарушим правилата, те ще бъдат преразпределени. Днес тези пари са български, те са за България. Ако искаме да не ги изгубим, ние трябва да ги поискаме според правилата. Ако нарушим процедури, тогава те ще бъдат преразпределени. Въпросът за социалния пакет е обсъждан със синдикатите. Заедно с вас да решим, ясно е, че трябва да е приемливо за хората и за бюджета, ясно е, че говорим за години напред", коментира още премиерът.

"България е парламентарна република, ако партиите не се разберат, какво следва? Всичко останало е хаос. Някои хора, включително на тази маса, искат хаос. Моля ви и вас - помислете, искате ли хаос в България", обръща се премиерът към миньорите. И уточнява, че е поставил задача на министъра на енергетиката до края на месеца да е готова енергийната стратегия. "Ние сме готови по всичко, което е конкретно, ясно, да обсъждаме", казва още Денков, като посочва, че над 70% от нещата, които се твърдят, са лъжи.

Представител на миньорите репликира, че кабинетът е приел и изпратил плановете за въглищните райони в 12 без 1, и именно това е провокирало хората да протестират.

"Ние бяхме готови за преговори, излишно е да споменаваме, няколко пъти нашите президенти /б.р. - на синдикатите "Подкрепа" и КНСБ/настояваха за стратегия, за откриване на нови предприятия за производство, а не фотоволтаични системи. Никой не коментира енергийната ни система как ще издържи без въглищните централи. Вашето правителство говори само за пари, това не са нашите пари", казва протестиращият.

"Разберете, че проблемът е в МС, вашето правителство говори само за пари. Престанете да говорите само за пари, ние говорим само за енергийната сигурност на страната. Поканете представители на ЕСО, тук говорим за енергийната система на българия, а не за двата милиарда подаяние от Европа. Вашето правителство говори само за пари. Не си играйте с търпението на хората. Това обижда и България, и енергийните ни експерти", казва енергетикът, представител на протестиращите.

Премиерът веднага репликира, че не одобрява тона на казаното.

"Обръщам се към хората от мините - разберете, че ако по този начин ни се говори, няма как ние да намерим решение", казва Денков.

От изхода на днешната среща зависи дали протестиращите ще вдигнат блокадите по основни пътни артерии в страната. 

В разговорите в широк формат между миньорите, синдикатите, премиера и политическите сили не участваха единствено от БСП. "Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста", заявиха от социалистическата партия.