Протестиращи се събират на демонстрация пред Президентството. Те са недоволни от спецакцията, проведена в сградата на "Дондуков", при която бяха претърсени кабинетите на секретаря на държавния глава Пламен Узунов и на съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев. Към момента двамата са задържани - съответно в 9-а и в 3-о РУП-София.

Снимки вижте тук >>

Протестиращите тълкуват действията на държавното обвинение като целенасочен удар по президента Румен Радев, чиито чатове с Пламен Бобоков бяха изнесени публично покрай разследването срещу заподозряния в търговия с влияние бизнесмен.

Демонстрацията е съставена от две основни групи. В едната са хората около проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. По-рано днес тримата обявиха протест "в защита на демокрацията", заканиха се да застанат пред входа на Президентството като НСО - Народна Съпротива и Охрана, и призоваха всички техни поддръжници да ги подкрепят.

По-късно към недоволните се присъедини и група от БСП. Партията, която издигна Румен Радев за президент, е представена от няколко свои депутати, като Крум Зарков, Румен Гечев, Александър Симов, Ивайло Мирчев и Нона Йотова.

На същото място в сряда сутринта отново имаше протест, но този път срещу президента Радев. Граждани от палатковия лагер на "Дондуков" 2 заявиха, че са недоволни от контактите между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на държавния глава Пламен Узунов. Протестиращите обвиниха президента, че разделя нацията, критикувайки мерките срещу коронавируса.