В Саудитска Арабия е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и по-специално – на хранителната сигурност, с бюджет от 800 милиона долара. България става обект на тази инициатива, допълни министър Балгунаим.

Миналия септември саудитският министър бе в България и съобщи, че страната му проявява интерес да инвестира у нас в производството на зърно, зелени фуражи, месо и риба. Арабската държава е направила избора си заради благоприятните природни условия – плодородни почви, климат и вода, както и заради спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.

Министър Балгунаим сподели с Найденов, че кралството внася 5 милиона агнета от далечна Австралия и 700 хиляди тона замразени пилета от Бразилия, предаде bTV. Българският министър обаче изтъкнал, че родните агнета и пилета са на много по-високо ниво.
Българското пиле е в пъти е по-качествено от бразилското. В Бразилия се слагат антибиотици. Българските агнета пасат трева, бразилските ядат фуражи. Това също е разлика в качеството”, отбеляза Мирослав Найденов, който е и ветеринарен лекар. Той дори препоръча на домакините да видят разликите „черно на бяло” чрез лабораторна проверка. Уверил още своя колега, че птиците и дребните преживни животни в България нямат заболявания, а като член на ЕС страната ни има много висок хигиенен стандарт.
Според Найденов, родните животински продукти могат спокойно да получат представката „био”.

„Най-богатата страна в арабския свят може да си позволи качество. Като се инвестира в качество, се инвестира в здраве”, обобщи земеделският министър, допълвайки, че саудитският бизнес е разумен и ще избере качеството.

Саудитският му колега призна, че вкусът на българското агнешко е познат с добро в арабския свят, но сега от това е останал само споменът.

"В годините назад – България произвеждаше 10 милиона агнета. Заради прехода, сега произвежда 1 милион агнета годишно. Капацитетът може да бъде подобрен. Българското е като марка на някои от пазарите. Ние се нуждаем от инвестиции, за да възвърнем производството на агнета на предишното ниво", заяви Найденов. Заповядайте да инвестирате в България, за да сте осигурени със свежо и качествено месо, прикани домакините си той. По думите му това ще е една стратегическа инвестиция.

Двудневното официално посещение в Саудитска Арабия на Мирослав Найденов започна с дъжд, което доведе до поканата да гостува на всеки два месеца в арабската държава, за да вали. Земеделският министър се пошегува с колегата си Фахад Абдулрахман Балгунаим, че с идването си в Рияд е донесъл дъжда. В отговор Балгунаим му благодари и го покани да идва на всеки два месеца, за да вали, предаде "Фокус".