Това каза пред БНР Ралица Негенцова, говорител на ЦИК, цитирана от БГНЕС. Дарението за физическо лице не може да надхвърля 1000 лв., когато надхвърля 1000 лева се представя декларация. Финансирането може да става със средства на кандидатите и членовете на инициативни комитети.
От ГЕРБ днес обявиха, че няма да приемат никакви дарения за предстоящата предизборна кампания.

Партиите, коалициите и инициативните комитет да знаят, че лицата могат да предоставят безвъзмездно ползване на партиите на собствени движими или недвижими вещи и това се прави с декларация, допълни Негенцова. Тя добави, че в срок до 5 дни след регистрацията партиите и коалициите трябва да представят пред Сметната палата данни за банковата сметка.

"Забраняват се даренията под каквато и да била форма от еднолични търговци, от религиозни институции, от чуждестранни организации с идеална цел, от чуждестранни физически лица", обясни говорителят на ЦИК. На въпрос дали е възможно да се провери тези, които се борят в кампанията дали имат сметки в чужбина и в офшорни фирми, Негенцова отговори, че Сметната палата ще преценява всички средства, които са били дадени за предизборната кампания, защото всяко едно нещо на стойност над 1000 лева трябва да бъде извършвано по банков път. "Подават се и задължителни декларации, и след това се правят отчетите и се вижда какви са били средствата за тази кампания.

Не могат да бъдат безкрайни средствата, които се дават за предизборната кампания. За президент и вицепрезидент кампанията не може да се надхвърля 2 млн. лева. За местните избори не може да надхвърля 8 млн. лева", допълни Негенцова. Тя каза още, че ЦИК никога не се е притеснявала от наблюдатели откъдето и да било.