Отпадналият от политическия двубой за нов български еврокомисар Даниел Лорер поздрави конкурентката си Илиана Иванова, която снощи бе предпочетена от председателката на ЕК Урсула фон Дер Лайен.

Ето какво написа номинираният от ПП-ДБ за поста:

"Пожелавам успех на г-жа Илияна Иванова в процедурата по избор на еврокомисар, който да довърши мандата на г-жа Мария Габриел.

Благодаря на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за възможността България да представи две номинации.

Ресорът иновации, изследвания, култура, образование и младеж е бъдещето на европейската икономика и общност. За България е чест да го управлява отново", написа Лорер във Фейсбук.

Новината за избора на Иванова стана факт в сряда следобед, докато премиерът Николай Денков е на посещение в Брюксел, когато от Европейската комисия съобщиха, че са интервюирали двамата кандидати за еврокомисар на българското правителство. "В следствие решихме да предложим на Съвета и на Европейския парламент назначаването на госпожа Илиана Иванова за поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта", гласеше част от изявлението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания", завършва то.